Toți credincioșii au parte de vești bune. Ei pot merge la pelerinajul de Sfânta Parascheva. Preoţii din Iaşi au primit acceptul pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva. Între timp, organizatorii celei mai mari sărbători religioase din România au stabilit şi primele reguli. Astfel, masca devine obligatorie în curtea Mitropoliei. În plus, pelerinii nu au voie să atingă moaştele cu obiecte voluminoase.

Cei care își doresc să asculte slujba religioasă din interiorul Catedralei vor trebui să prezinte un certificat de vaccinare.

Între timp, mai mulți credincioși și-au făcut însă simțită prezența. Vineri, Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei era plină de oameni, veniţi din toată ţara să se roage.  Cel mai probabil, spun preoţii, sărbătoarea laică va începe oficial peste o săptămână, pe data de 8 octombrie, tocmai pentru a fi evitată aglomeraţia din ziua de hram.

Reguli stricte pentru accesul în zona Mitropoliei

Trebuie spus, în context, că Iaşiul se află în scenariu roșu de COVID. Din acest motiv, au fost anulate mai multe târguri şi festivităţi, organizate anual, în preajma hramului Sfânta Parascheva. Iar celebra masă a pelerinului, când oamenii primeau sarmale, apă, suc şi fructe nu se va mai întinde la Cantina Socială. Voluntarii vor împărţi credincioşilor doar caserole cu mâncare, imediat după ce slujba va lua sfârşit. Primăria va trebui să ia măsuri speciale de protecţie sanitară, susține știrileprotv.ro.

Accesul în zona Mitropoliei va fi permis oricui. Însă, în incitanta Catedralei vor putea intra doar persoanele vaccinate, cele care au un test negativ valabil, sau fac dovada că au trecut prin boală.

În paralel cu aceste pregătiri, la Iași a avut loc, vineri, primul marş dedicat comunităţii LGBTQ. El a fost organizat de Asociaţia Rise Out, transmite Ziarul de Iași.  Membrii comunității LGBTQ s-au strând în fața Casei de Cultură și au început să mărșăluiască pe Bd. Independenței. În tot acest timp, mai multe persoane cu icoane şi cruci au protestat faţă de organizarea marşului LGBT. Ele au scandat  „Ruşine” şi „Iaşul nu-i Satana!”. Ei au aruncat cu agheasmă în participantii la mars, potrivit Ziarul de Iași.