Astfel, conducerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a fost preluată interimar de Radu Cosma, potrivit unei decizii a premierului Ludovic Orban. Radu Cosma a fost șeful serviciului pentru comunităţi istorice în MAE și a mai lucrat în fostul Minister pentru Românii de Pretutindeni în timpul guvernărilor PSD.

Este primul oficial guvernamental care a deținut o funcție în fostele cabinete PSD și care este numit într-o funcție de conducere de actualul guvern PNL. Radu Cosma va exercita „conducerea activității curente” a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni până la numirea unui secretar de stat la vârful departamentului. Înainte de învestirea guvernului în mediul politic s-a discutat că la șefia departamentului ar urma să vină un PMP-ist.

Fostul minister pentru Diaspora a fost desființat de guvernul Ludovic Orban. În locul acestuia s-a înființat, în cadrul aparatului de lucru al guvernului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, structură fără personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, care preia activitățile în domeniul românilor din diaspora și a structurilor specializate în acest domeniu de la Ministerul Românilor de Pretutindeni, Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Institutul Limbii Române, care se desființează.