Surse din mediul bancar explica faptul ca, de o luna de zile, de cand a aparut legea proprietatii, notarii refuza sa legalizeze procesul-verbal de receptie partiala destinat intabularii unei constructii viitoare, fapt care face imposibila continuarea lucrarilor pentru cei care vor sa apeleze la un credit ipotecar destinat constructiei unei case.



Masura impusa de noua lege este una buna, care doreste sa scoata la suprafata parte din veniturile realizate de constructori. Datorita faptului ca actul normativ nu mentioneaza clar ce trebuie sa contina acel proces-verbal, notarii si judecatorii au blocat piata intabularii pe constructiile viitoare pana la aparitia unor norme metodologice aferente legii, care sa specifice clar aceste aspecte.


Respectivul proces-verbal, cerut de legea proprietatii, trebuie sa fie incheiat intre proprietar, costructor/ proiectant sau diriginte de santier si un reprezentant autorizat al primariei pe raza careia se realizeaza constructia. Pentru cei obisnuiti sa lucreze in regie proprie, si cu majoritatea platilor la negru, acest proces-verbal aduce costuri suplimentare. Ei vor fi obligati de acum sa-si angajeze un diriginte de santier care sa supravegheze si sa garanteze calitatea lucrarilor. Dupa toate probabilitatile, acesta lege va reusi sa mai scoata la lumina o parte din banii vehiculati in economia gri. Totusi, nici prin aceasta completare legislativa, beneficiarul unei constructii nu este acoperit de pierderi si neplaceri.


Continuare: