Mircea Geoană a reinterat faptul că NATO are încredere deplică că armata ucraineană va câștiga războiul împotriva forțelor ruse.

Potrivit spuselor sale, Ucraina „merită” să iasă învingătoare din acest conflict militar.

Mircea Geoană: Ruşii au pierdut războiul pentru Kiev, iar în alte zone progresul este minimal

De asemenea, Mircea Geoană a declarat că în sudul şi estul Ucrainei progresul militar al forţelor ruseşti este „minimal”, iar obiectivele lor sunt „departe de a fi îndeplinite”.

„Este foarte clar că la multe săptămâni după declanşarea războiului împotriva Ucrainei de către Federaţia Rusă obiectivele acestei campanii sunt departe de a fi îndeplinite.

Au pierdut războiul pentru Kiev, iar în partea de est, în Donbas şi chiar şi în sud progresul forţelor ruseşti este minimal şi în multe zone vedem contraofensiva forţelor ucrainene.

De aceea, miniştrii de Externe din NATO au reconfirmat faptul că vor continua să susţină Ucraina, procesul demarat la Ramstein de coordonare pentru asistenţă militară va continua, Ucraina va fi şi mai bine pregătită, şi mai bine echipată şi avem toată încrederea că Ucraina poate câştiga acest război”, a declarat Mircea Geoană, luni seară, la Digi 24.

În ceea ce priveşte evoluţia conflictului militar din Marea Neagră, Mircea Geoană a explicat că „bătălia care se duce pentru Insula Şerpilor este legată de ideea că Rusia vrea să blocheze accesul la Marea Neagră al Ucrainei şi exporturile de cereale şi minereuri ale acestei ţări”.

„Este clar că în acest moment Federaţia Rusă doreşte să sufoce economic Ucraina”, a adăugat el, susținând faptul că aliaţii militari ai Ucrainei fac eforturi majore pentru a „suplini această dificultate economică”, acordând susţinere militară și ajutor financiar prin găsirea de soluţii alternative pentru realizarea exporturilor.

Spre final, acesta a spus că observă „o diferenţă tot mai importantă între nivelul de ambiţie politică pe care conducerea de la Kremlin şi-o propune şi capabilităţile militare de pe teren ale Federaţiei Ruse în a îndeplini acele obiective”.

Amintim faptul că reuniunea informală ministerială de externe a NATO de la Berlin a continuat duminică, fiind programate două sesiuni distincte, prima pe temele de actualitate şi interes sporit pentru NATO, cu accent pe politica NATO a „Uşilor Deschise”, războiul din Ucraina şi implicaţiile sale pentru securitatea euroatlantică.

NATO susține că ofensiva Rusiei a ajuns într-un punct mort

A doua sesiune a fost dedicată pregătirii Summitului NATO de la Madrid, din 28–30 iunie 2022, în special privind negocierea viitorului Concept Strategic al NATO, care va fi adoptat de liderii aliați cu acel prilej.

Un mesaj similar ca cel al lui Mircea Geoană a fost transmis și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Oficialul a arătat, la finalul reuniunii informale a miniștrilor de externe din NATO că „ofensiva sa majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort” şi „Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice”, relatează agenția de presă AFP.

În contextul războiului din Ucraina, Jens Stoltenberg a ținut să facă referire și la recentul anunţ al Finlandei şi Suediei. Cele două state au spus că îşi vor depune candidatura la alianţa militară nord-atlantică.

În opinia secretarului general al NATO, acest gest reprezintă dovada că agresiunile „nu dau roade”.

„Aderarea lor va întări securitatea noastră comună şi va demonstra că uşa NATO este deschisă, iar o agresiune nu dă roade”, a subliniat Stoltenberg.