În cele 17 zile de la începutul anului, în România au avut loc 11 cutremure. Cel mai puternic a fost cel din 16 ianuarie la ora 15:43:12, care a avut magnitudinea de 4,5, și s-a produs la adâncimea de 145.813 kilometri.

„Eu am spus că viitorul mare cutremur este în jur de 2040, adică un cutremur cu magnitudinea de peste 7 şi ceva. Din punctul meu de vedere nu se pune problema unui cutremur catastrofal până la această dată”, a spus prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu la Antena 3.

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice”

‘Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală”, a spus astăzi prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu pentru DCnews.ro.

“Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative.’, a concluzionat profesorul Mărmureanu.

Catastrofa din 1977

Bilanțul final al cutremurului din 4 martie 1977 a fost de 1.570 de morți, dintre care 1.391 de oameni au murit doar în București. La nivel național, peste 11.300 de oameni (7.596 doar în București) au fost răniți și 35.000 de locuințe au fost distruse.

Seismul s-a produs la ora 21:21, într-o zi de vineri, și a avut durata de 56 de secunde.

Majoritatea pagubelor materiale s-a concentrat în București, unde 33 de clădiri s-au prăbușit.

Cutremurul s-a produs în Vrancea, la o adâncime de 100 de kilometri, dar unda de șoc s-a simțit în toată Europa de Sud-Est și a ajuns până în Rusia, la Moscova și Sankt Petersburg.