Pandemia de coronavirus lovește crunt toată omenirea și se pare că nu este pe final nici pe departe. Deși se vorbește despre un mult dorit vaccin, lucrurile sunt mai complicate decât par.

S-a anunțat deja al treilea val al epidemiei!

Un reprezentant special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) COVID-19 a venit cu cea mai proastă veste legată de pandemie. Acesta susține că Europa va fi lovită de un al treilea val de pandemie la începutul anului 2021. Asta se va întâmpla dacă guvernele repetă ceea ce el a apreciat că reprezintă un eșec în a face ceea ce era necesar pentru a preveni valul doi, relatează Reuters.

„Nu au construit infrastructura necesară în lunile de vară, după ce au adus primul val sub control”, spune David Nabarro, OMS, într-un interviu acordat ziarelor elvețiene.

„Acum avem al doilea val. Dacă nu vor construi infrastructura necesară, vom avea un al treilea val la începutul anului viitor”, a spus Nabarro, un britanic care a vrut să devină director general al OMS în 2017.

Europa s-a bucurat pe termen scurt de scăderea ratelor de infecție care acum cresc din nou. Germania și Franța au avut parte sâmbătă de creșterea cazurilor cu 33.000 în total, Elveția și Austria au mii de cazuri zilnic, în timp ce Turcia a raportat un record de 5.532 de noi infecții.

Nabarro a lăudat răspunsul unor țări asiatice, cum ar fi Coreea de Sud, unde numărul infecțiile este acum relativ scăzut. „Oamenii sunt pe deplin implicați, adoptă comportamente care îngreunează răspândirea virusului. Se mențin la distanță, poartă măști, se izolează când sunt bolnavi, se spală pe mâini. Protejează cele mai periclitate grupuri”, a spus oficialul.

Nabarro a mai spus că Asia nu a relaxat restricțiile prematur. „Trebuie să așteptați până când numărul cazurilor este scăzut și să rămână scăzut”, a spus el care a completat: „Reacția Europei a fost incompletă”.