S-au aflat noi detalii despre vaccinul anti-COVID de la Moderna.Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA) a publicat prima evaluare a vaccinului anti-Covid, fiind vorba de prima etapă către aprobarea acestui ser în Statele Unite.

FDA spune că, după ce a analizat rezultatele transmise de companie pentru mai mult de 30.000 de voluntari la faza a treia a testării, a ajuns la concluzia că vaccinul este sigur şi eficient.

La fel ca şi în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech, decizia finală ar putea veni în 48 de ore de la publicarea acestui raport preliminar. Asta ar însemna ca joi să fie luată o decizie, iar vineri ar putea începe distribuţia vaccinului în Statele Unite.

Vaccinul Moderna este eficient în proporţie de 94%. Dar în Statele Unite ar putea fi folosit pentru prima oară în masă, în afara studiilor clinice.

Au apărut primele efecte adverse

În Europa, mai exact în Marea Britanie, serul Pfizer/BioNTech a dat reacţii adverse în prima zi. Potrivit evaluării, majoritatea efectelor adverse au apărut după a doua doză de vaccin şi cele mai multe dintre ele au fost la pacienţii tineri, nu la cei de peste 65 de ani.   91% dintre participanţii la studiu au spus că i-a durut locul în care au fost vaccinaţi. Aproape 70% au fost obosiţi, pe 63% i-a durut capul şi aprope 60% au avut dureri musculare. Dar, potrivit mai multor mărturii ale unor oameni care au participat la studii, toate durerile au dispărut rapid după ce au luat un calmant.

Cei doi mari dezvoltatori americani ai primelor vaccinuri anti-COVID-19 sunt Pfizer / BioNTech și Moderna. Ambele companii au dezvoltat vaccinuri pe bază de ARNm, un tip relativ nou de vaccin, scrie NationalInterest. Conform sursei citate, o problemă majoră a lanțului de aprovizionare este dată de temperatura la care trebuie ținute aceste vaccinuri. Vaccinul Pfizer trebuie păstrat la temperaturi de minus 80 grade Celsius și minus 70 grade Celsius, iar vaccinul Moderna are nevoie de o temperatură de aproximativ minus 20 de grade C.