Din păcate, nu vom putea vedea prea curând vaccinuri împotriva COVID-19 produse în România. Cel puţin asta afirmă reprezentantul patronatorului producătorilor de medicamente, PRIMER, care spune că autorităţile nu au investit suficient în acest domeniu-cheie.

PRIMER: România a regresat şi a devenit un simplu importator de vaccinuri şi medicamente

Fabricarea de vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie în ţară într-o perioadă mai scurtă de 3 ani este „imposibilă”, potrivit Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente (PRIMER). Totul ar putea deveni realitate „numai dacă autorităţile vor să acorde importanţa cuvenită acestui domeniu strategic”, afirmă Dragoş Damian.

„Spre deosebire de ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovenia, care au dat importanţă industriei farmaceutice şi au investit în acest sector economic, România a regresat şi a devenit un simplu importator de vaccinuri şi medicamente, ajungând să producă mai puţin de 4% din consumul de medicamente al populaţiei.

Ca o urmare firească a acestui tablou, nu s-au mai făcut investiţii în acest domeniu, iar astfel s-a pierdut competitivitatea în ultimii zece ani în dezvoltarea tehnologică de noi produse, dar şi în formarea de personal calificat”, spune directorul executiv PRIMER, Dragoş Damian.

Doar un plan de finanţare „bine pus la punct” ar putea schimba totul

Există voci în spaţiul public care susţin că România poate fabrica vaccinuri sau medicamente moderne, însă acestea „nu au acoperire în practică”, potrivit PRIMER. Asta în condiţiile în care programele economice ale partidelor politice „minimalizează importanţa relansării” acestui sector economic.

Doar un plan de finanţare „bine pus la punct” al acestui domeniu ar putea crea un cadru care să atragă investiţii în tehnologie, reţete şi formule proprii sau producţia realizată sub licenţa unor fabricanţi internaţionali.

„De mai bine de cinci ani, PRIMER propune o serie de măsuri pe termen lung de sprijinire a producţiei de medicamente pe teritoriul ţării. Am solicitat ca domeniul să fie considerat de importanţă strategică pentru a beneficia de facilităţi fiscale, aprobarea unui sistem de offset a taxei clawback pentru companiile care fac investiţii de capital, precum şi înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale a Medicamentului, care să fie responsabilă de investiţiile în fabrici noi de medicamente şi vaccinuri”, mai afirmă Dragoş Damian.

Mesaj pentru premierul Florin Cîţu

Conform sursei citate, fabricile din ţară au de recuperat „un regres tehnologic de peste zece ani” dacă se doreşte ca România să fabrice vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie, necesare pacienţilor români sau celor din alte ţări. Patronatul vine şi cu o solicitare adresată direct premierului Cîţu, privind crearea unei noi autorităţi, transmite Agerpres.

„PRIMER solicită premierului Florin Cîţu crearea unei Autorităţi Naţionale a Medicamentului, aflată în subordinea Prim-Ministrului, care să înceapă reconstrucţia industriei farmaceutice din România, prin sprijinirea retehnologizării fabricilor existente, atragerea de noi investitori în special din ţări non-UE, precum şi construcţia de situri de fabricaţie şi hub-uri de distribuţie folosind fonduri europene şi grant-uri guvernamentale din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a mai spus Dragoş Damian.