Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a venit cu o veste excelentă pentru toţi românii îngrijoraţi de eficienţa vaccinului.

Valeriu Gheorghiţă afirmă că, potrivit celor mai noi date, răspunsul imun pe care-l oferă toate cele trei vaccinuri prezente pe piaţa din UE este destul de mare.

Datele indică o protecţie de cel puţin un an pentru cei care se vaccinează

Mai exact, datele la opt luni privind răspunsul imun pe care îl oferă respectivele vaccinuri indică o perioadă în care organismul e protejat de “cel puţin” un an. Valeriu Gheorghiţă a vorbit chiar despre posibilitatea unei imunităţi care durează mai mult de doi ani, însă deocamdată este nevoie de mai multe date şi dovezi în acest sens.

Cele trei vaccinuri la care se referă medicul sunt cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford.

Cele trei vaccinuri sunt similare ca dinamică

“Avem date disponibile la 8 luni, care arată cât se poate de bine. Practic, răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puţin un an a acestui tip de răspuns imun.

După cum ştim, studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani. Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător pentru că se anticipează chiar o durată a răspunsului imun care depăşeşte această perioadă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege aceste date şi pentru a veni cu dovezi în acest sens.

Nu anticipăm ca după opt luni să înregistrăm o scădere abruptă a răspunsului imun, deci probabil răspunsul imun se va menţine mai mult de un an, vom vedea cât după această perioadă”, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă, potrivit news.ro.

În legătură cu posibilele diferenţe între cele trei vaccinuri, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că ele “sunt similare ca dinamică a răspunsului imun”.

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan