În urma succesului moţiunii de cenzură, preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat, vineri, discuţii cu partidele parlamentare pentru formarea, cât mai repede cu putinţă, a unui nou Guvern. La finalul consultărilor, la care PSD nu a participat, şeful statului a declarat că la începutul săptămânii viitoare va exista un nume de premier care va forma “un guvern PNL sau în jurul PNL”.

Potrivit unor surse politice, cele mai mari şanse pentru a fi liderul următorului Guvern al României le are chiar preşedintele liberalilor, Ludovic Orban. El a primit deja votul în Consiliul Naţional al PNL pentru a fi desemnat de către partid, în cazul în care Guvernul PSD cade la moţiunea de cenzură, ceea ce s-a şi întâmplat.

Printre numele vehiculate de Adevărul pentru viitorul Guvern Orban mai menţionăm:

Ministerul de Finanţe – Florin Cîţu

Ministerul Educaţiei – Raluca Turcan

Ministerul Dezvoltării – aici sunt banii pentru edilii locali, iar ministru ar putea ajunge Robert Sighiartău (secretarul general al PNL) sau Florin Roman (vicepreşedinte PNL şi preşedinte al Comisiei de Administraţie din Camera Deputaţilor)

Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (Ambasadorul României în Germania) sau Cristian Diaconescu (fost ministru de Externe)

Ministerul Muncii – Dan Vîlceanu (liderul PNL Gorj)

Ministerul Culturii – Vlad Nistor (deputat PNL)

Sursele mai precizează că Partidul Naţional Liberal îşi doreşte o formulă cu 15 ministere.