Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, este una dintre cele aproximativ 20 de companii care, luna trecută, au depus scrisori de interes pentru Cyprus Airways, companie controlată de către guvernul cipriot.

Depunerea de scrisori de interes este un pas preliminar care ar putea conduce la o ofertă angajantă de preluare.

Vizita lui Michael O'Leary la Nicosia este o modificare a poziţiei pe care acesta şi-a exprimat-o luna trecută când a spus că Ryanair nu este interesată în mod deosebit de preluarea Cyprus Airways.

'Suntem angajaţi în proces şi sperăm că va ieşi ceva de aici. Este vorba despre un proces cu un pronunţat caracter politic', a spus Michael O'Leary, care a adăugat însă că orice eventual acord cu privire la Cyprus Airways va fi relativ minor comparativ cu strategia generală de creştere a Ryanair.

O'Leary a dezvăluit că, în conformitate cu propunerile Ryanair, Cyprus Airways îşi va păstra marca şi va opera ca o companie separată sub umbrela Ryanair. Acesta a menţionat, totodată, că Ryanair este capabilă să crească numărul de pasageri transportaţi de Cyprus Airways, până la trei milioane pe an, de la 600.000 în prezent.

Până în acest moment, Ryanair a preluat doar o singură companie aeriană, Buzz, care între timp a fost absorbită în marca Ryanair.
Cyprus Airways a înregistrat pierderi timp de mai mulţi ani şi, la ora actuală, este analizată de Comisia Europeană /CE/ pentru termenii unei majorări de capital în valoare de 31,3 milioane euro derulată în 2013, precum şi pentru un pachet de salvare în valoare de 73 de milioane de euro pus la punct de statul cipriot în anul 2012.

Ryanair, prezentă şi pe piaţa din România, a avut 81,7 milioane de pasageri în anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie, în creştere faţă de 79,3 milioane, în anul fiscal precedent.

SURSA: Agerpres