Liderul de la Moscova este aşteptat miercuri la Beijing pentru o vizită de stat de două zile, în cursul căreia Putin va participa şi la o paradă militară în capitala chineză pentru a aniversa 70 de ani de la terminarea celui de al doilea război mondial în Asia. 

'Un memorandum de înţelegere între Gazprom şi China National Petroleum Corporation (CNPC) cu privire la proiectul livrărilor de gaze naturale din Rusia spre China printr-o conductă din extrem orientul rus', a declarat consilierul prezidenţial Yuri Ushakov, răspunzând la întrebarea dacă Gazprom are de gând să semneze vreun contract în cursul vizitei în China a preşedintelui Putin. 

În schimb, Yuri Ushakov a precizat că este 'puţin probabil' ca în cursul următoarei vizite la Beijing a lui Putin să fie semnat un alt acord care să permită Chinei să primească gaze naturale de la zăcămintele din vestul Siberiei. Anul trecut, Gazprom şi CNPC au semnat un acord cadru pe 30 de ani care prevede că o cantitate de 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti vor fi livrate anual Chinei de la zăcămintele din vestul Siberiei. Yuri Ushakov a adăugat că se poartă 'discuţii intense' cu privire la acest subiect. 

Deşi Gazprom anunţa săptămâna trecută că discuţiile cu privire la proiectul vestic sunt în derulare, legătura din Orientul extrem rus, mai puţin ambiţioasă şi mai interesantă pentru China, are mai multe şanse de reuşită, susţine Maxim Moshkov, analist la UBS Group AG. 

AGERPRES