Autorităţile locale din regiunea Kemerovo din Rusia au notificat ArcelorMittal că vor pune sechestru asupra unor mine de cărbune deţinute de cel mai mare producător de oţel din lume în Siberia, dacă activitatea va fi întreruptă, informează Mediafax.

„Dacă echipa dumneavoastră nu poate stabiliza producţia la aceste unităţi, propunem să le predaţi fără nicio compensaţie”, a declarat guvernatorul regiunii Kemerovo, Aman Tuleiev, într-o notificare adresată directorului general al ArcelorMittal, Lakshmi Mittal.

Reprezentanţii diviziei ArcelorMittal din Siberia nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Una din puţinele companii străine prezente în Rusia

ArcelorMittal a preluat trei mine de cărbune din Siberia de la grupul rus Serverstal în anul 2008, devenind una dintre puţinele multinaţionale străine prezente pe această piaţă în Rusia.

ArcelorMittal a anunţat, în luna martie, că ar putea închide temporar două din cele trei unităţi, din cauza scăderii cererii mondiale, şi că ar putea introduce un program de dizponibilări voluntare în urma căruia unele dintre operaţiunile de la aceste mine ar putea fi integrate în cea de-a treia.

ArcelorMittal deţine, în România, patru combinate siderurgice, la Galaţi (fostul Sidex), Hunedoara, Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi o firmă de construcţii.

La ArcelorMittal Galaţi lucrează circa 11.500 de angajaţi, mai puţin de jumătate faţă de personalul combinatului din 2001 (când a fost preluat de la stat), în urma mai multor programe de disponibilizări voluntare.

SURSA: Mediafax