La 11-12 miliarde dolari pe an a evaluat consilierul preşedintelui Rusiei pentru probleme economice, Serghei Glazev, avantajele potenţiale pe care Ucraina le-ar putea avea dacă renunţă la asocierea cu Uniunea Europeană şi dacă va adera la Uniunea Economică Eurasiatică.
Glazev vorbeşte despre acest lucru în interviul pe care l-a acordat marţi ziarului "Kommersant-Ukraina". Un rezumat al interviului a publicat ziarul moscovit "Kommersant". Consilierul lui Vladimir Putin a subliniat că semnarea de către Kiev a acordului cu Uniunea Europeană "va anula posibilitatea intrării Ucrainei în Uniunea Vamală, în Spaţiul Economic Unic şi în Uniunea Economică Eurasiatică".
Uniunea Vamală (UV) şi Spaţiul Economic Unic (SEU) sunt două structuri, pe care Rusia le creează cu Belarus şi Kazahstan. La 1 ianuarie 2015, pe baza UV şi SEU va lua fiinţă Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) – o comunitate care în intenţia Kremlunului se vrea după modelul UE. Moscova vrea ca în ea să intre şi kievul, dar acesta încearcă să se integreze în Uniunea Europeană. Se aşteaptă ca semnarea acordului de asociere între Ucraina şi UE să aibă loc în noiembrie la Vilnius în timpul summitului Parteneriatului Răsăritean. Acordul prevede între altele crearea zonei de liber comerţ, a cărui consecinţă va fi desfiinţarea tarifelor vamale la 99% din mărfuri în comerţul ucraineano-Uniune. Glazev a menţionat că, în cazul asocierii cu UE, Ucraina nu va putea conta nici măcar pe statutul de observator în UV, SEU şi UEE.
"În momentul semnării acordului de asociere cu UE, Ucraina va pierde independenţa şi va înceta să fie pentru noi nu doar partener strategic, dar chiar şi partener potenţial", a avertizat consilierul lui Putin. În aprecierea lui Glazev, acordul între Kiev şi Bruxelles este "asimetric", pentru că "Uniunea Europeană va obţine tot, iar Ucraina numai ce UE va consida necesar".
Funcţionarul de la Kremlin a anunţat că "pe măsură ce Kievul va desfiinţa taxa vamală la importul din Uniunea Europeană, Uniunea Vamală va introduce tarifele sale vamale la mărfurile din Ucraina". Glazev a mai spus că dacă Ucraina "va rămâne" cu Rusia, atunci va putea conta pe o reducere serioasă a preţului la gaz. În opinia consilierului preşedintelui Rusiei, preţul pentru Ucraina va fi comparabil cu cel pe care îl plăteşte Belarus, adică de două-trei ori mai mic decât cel actual.
Glazev a calculat că prin economiile la gaz, lichidarea barierelor protecţioniste în comerţul bilateral şi prin desfiinţarea tarifelor vamale, Ucraina în cazul participării la procesul de integrare eurasiatică" ar putea obţine 11-12 miliarde dolari pe an.

Sursa: RADOR