"Liderul rus a solicitat guvernului să demareze negocieri cu autorităţile turce pentru a restabili cooperarea bilaterală în domeniile schimburilor comerciale, economiei şi alte domenii", se arată într-un comunicat al biroului de presă al Kremlinului. 

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia au intrat în criză în luna noiembrie a anului trecut când forţele aeriene turce au doborât un avion militar rus Su-24 în zona frontierei dintre Turcia şi Siria. Vladimir Putin a calificat gestul drept o "lovitură de cuţit în spate" şi a ordonat introducerea de restricţii economice împotriva Turciei în special în domeniul turismului, scrie Agerpres. 

Ca urmare a restricţiilor introduse de Kremlin, numărul turiştilor ruşi care au vizitat Turcia în luna mai 2016 a fost cu 90% mai mic decât în luna mai 2015. Potrivit datelor oficiale, ruşii au reprezentat doar 1,65% din turiştii străini care au vizitat Turcia în luna mai 2016, comparativ cu 13,17% în luna mai 2015 şi 17,82% în luna mai 2014. 

Scăderea numărului de turişti străini care au vizitat Turcia face parte dintr-o tendinţă generală de scădere a numărului de vizitatori străini în Turcia. În primele cinci luni ale acestui an, Turcia a fost vizitată de 8,3 milioane turişti străini, cu 22,93% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. 

Sectorul turistic este unul dintre pilonii economiei Turciei.