Guvernul de la Kiev şi statele occidentale acuză Rusia că sprijină insurgenţa separatiştilor din estul Ucrainei, atât prin furnizarea de arme şi echipamente, cât şi cu trupe care au trecut graniţa şi s-au angajat direct în luptele împotriva armatei ucrainene, acuzaţii pe care, în pofida numeroaselor dovezi, Moscova le dezminte.

Conform sondajului realizat de institutul Levada, numai 25% dintre respondenţi au afirmat că nu cred în sinceritatea acestor dezminţiri, în timp ce 53% sunt de părere că guvernul de la Moscova spune adevărul atunci când afirmă că nu există soldaţi ruşi în Ucraina.

Totuşi, 45% dintre cei intervievaţi au mărturisit că ar aproba sprijinirea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei de către armata rusă, iar împotriva unei asemenea implicări s-au declarat 34%.

Unele asociaţii ce au reunit mame ale soldaţilor ruşi au relatat despre cazuri în care aceştia au fost răniţi sau ucişi în Ucraina. Guvernul ucrainean şi responsabili occidentali consideră că infiltrarea armatei ruse în Ucraina a permis în luna august schimbarea cursului confruntărilor, rebelii proruşi, care pierdeau atunci teren în faţa armatei ucrainene, reuşind cu sprijinul trupelor ruseşti să recucerească o parte din teritoriile pierdute.

SURSA: Agerpres