Rusia este aproape de a mai face un pas inainte in relatiile sale cu cele doua provincii separatiste din Georgia, Abhazia si Osetia de Sud. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe rus, Andrei Nesterenko a declarat ca tara ar putea semna in curand un acord de prietenie si cooperare cu cele doua “tari”. Intr-o declaratie facuta ziaristilor rusi, el a precizat: “tin sa va reasigur de faptul ca semnarea acordurilor de prietenie, cooperare si ajutor reciproc intre Rusia, Abhazia si Osetia de Sud se va face in viitorul apropiat, cel mai probabil saptamana viitoare”.

Ramane de vazut ce forma vor avea acordurile, cata vreme Abhazia intentioneaza sa devina un paradis fiscal, iar Osetia de Sud vrea sa renunte la mult-dorita independenta pentru a se integra in Federatia Rusa.

Rusia a recunoscut independenta celor doua regiuni separatiste pe 26 august, la doua saptamani dupa ce a intervenit militar pe teritoriul Georgiei, pentru a expulza armata georgiana din cele doua teritorii. De asemenea, Rusia a stabilit relatii diplomatice cu cele doua entitati, ca rora le-a promis ajutoare economice si militare.