Rusia intenţioneză să acorde un împrumut de 200 milioane de dolari (132 milioane de euro) Serbiei la începutul lui 2010, în condiţiile în care recent cele două ţări s-au pus de acord asupra unui credit de 1,5 miliarde dolari (un miliard de euro), a declarat vineri vice-ministrul rus de Finanţe, Dmitri Pankin, transmite AFP.

‘Este vorba de un împrumut de 200 milioane de dolari’, a declarat Dmitri Pankin, fără a preciza dacă acesta va fi singurul împrumut acordat de Moscova Belgradului. ‘Am purtat negocieri şi ne-am pus de acord asupra parametrilor principali ai împrumutului’, a explicat vice-ministrul rus de Finanţe, precizând că acordul ar putea fi semnat în acest an.

Cu toate acestea, Dmitri Pankin a apreciat că „partea sârbă nu va avea timpul necesat pentru a completa toate procedurile necesare pentru a face ca acest acord să intre în vigoare până la finele anului dar este mulţumită şi de începutul anului 2010”. Responsabilul rus a explicat că Serbia trebuie mai întâi să ratifice acordul, ceea ce va lua timp.

800 de milioane de euro pentru investiţii

La începutul lunii octombrie a acestui an, ministrul rus de Finanţe, Alexei Kudrin a anunţat că Moscova a fost de acord să acorde Serbiei un împrumut de până la un miliard de euro pentru a ajuta aceasta ţară să-şi acopere deficitul bugetar şi să finanţeze investiţiile în drumuri. Ulterior, la data de 20 octombrie, cu prilejul unei vizite la Belgrad a preşedintelui rus Dmitri Medvedev, cele două părţi au convenit ca împrumutul să fie împărţit în 800 milioane de euro pentru investiţii în infrastructuri şi 200 milioane de euro pentru finanţarea deficitului bugetar.

SURSA:Agerpres