Rusia trebuie să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie. AIEA: Nu trageţi în centrală, nu trageţi din centrală

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut din nou Federației Ruse să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa. De asemenea, surse diplomatice au declarat că AIEA a mai cerut Rusiei să oprească acțiunile împotriva siturilor nucleare.

O rezoluție adoptată în cursul zilei de joi de către consiliul guvernatorilor AIEA, reunit la Viena, arată că Moscova trebuie să-și retragă de urgență personalul și să renunțe la revendicarea nefondată de proprietate asupra centralei din sud-estul țării conduse de Volodimir Zelenski.

„(Consiliul) își exprimă profunda îngrijorare cu privire la faptul că Federația Rusă nu a ținut cont de apelurile Consiliului de a înceta imediat toate acțiunile împotriva și la instalațiile nucleare din Ucraina și solicită ca Federația Rusă să facă acest lucru imediat”, se arată în textul rezoluției.

Angajații ucraineni de la uzină, supuși presiunilor

O altă îngrijorare a consiliului guvernatorilor s-a referit la angajații ucraineni de la această uzină. Potrivit consiliului, ei sunt supuși mai multor presiuni din partea rusă, amintind că au existat mai multe arestări în rândul acestor angajați.

24 din 35 de state membre ale Consiliului guvernatorilor au aprobat textul prezentat de Canada și Finlanda, au declarat doi diplomați. Două țări au votat împotriva – Rusia și China, iar alte șapte țări s-au abținut – Pakistan, India, Africa de Sud, Namibia, Kenya, Vietnam și Arabia Saudită.

De asemenea, presa internațională scrie că reprezentanții a două țări nu au fost prezenți.

Atât Moscova, cât și Kievul se învinovățesc reciproc pentru bombardamentele care au avariat clădirile din Zaporojie și au tăiat liniile electrice esențiale pentru răcirea combustibilului din reactor și pentru evitarea unei fuziuni nucleare.

A treia rezoluție AIEA împotriva Federației Ruse

De la începutul războiului din Ucraina, AIEA a adoptat alte 2 rezoluții, adoptate în luna martie și septembrie, atunci când bombardamentele de pe teritoriul Ucrainei au provocat temeri cu privire la riscul unui accident nuclear.

Tot în septembrie, mai mulți inspectori AIEA au ajuns la centrala Zaporojie, în timp ce directorul agenției, Rafael Grossi, poartă mai multe negocieri pentru a crea o zonă de protecție în jurul centralei nucleare.

Rafael Grossi spune că aceste discuții sunt extrem de complicate, însă obiectivul lor este unul simplu.

„Nu trageţi în centrală, nu trageţi din centrală”, a rezumat acesta, scrie France Presse.