Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a anunţat marţi că reţeaua de calculatoare a guvernului de la Kiev s-a prăbuşit din cauza unui atac informatic. 

Compania care administrează principalul aeroport al capitalei ucrainene a transmis de asemenea că acesta a fost victima unui 'atac de tip spam' care ar putea cauza întârzieri ale zborurilor. 

Totodată, Banca Centrală a Ucrainei a anunţat într-un comunicat că mai multe bănci şi companii ucrainene au fost ţinte ale unui atac cibernetic care a produs disfuncţionalităţi. 

Din cauza acestui atac, pasagerii metroului din Kiev nu au mai putut plăti călătorii cu cardul bancar, iar băncile au fost nevoite să îşi suspende unele servicii pentru clienţi. 

Compania Nova Poşta a precizat că atacul a folosit virusul Petya.A, un 'ransomware' (un virus prin care se solicită o recompensă). 

Nici Banca Centrală şi nici companiile vizate nu au putut indica originea atacului. 

Un consilier al ministrului ucrainean de interne a spus că atacul informatic de marţi este cel mai mare din istoria Ucrainei şi că a fost folosită o versiune modificată a virusului 'WannaCry', care a atacat în luna mai zeci de mii de companii şi organizaţii din întreaga lume. 

Kievul a mai acuzat în trecut persoane sau grupuri apropiate de guvernul rus că s-ar afla la originea a diverse atacuri cibernetice care au vizat site-uri oficiale ucrainene. 

Tot marţi, gigantul rus petrolier Rosneft a anunţat de asemenea că a fost victima unui 'puternic atac informatic' care a vizat serverele sale. Şi producătorul de oţel rus Evraz a transmis că sistemele sale informatice au fost atacate cibernetic. 

Însă nu a fost stabilită oficial nicio legătură între cele atacurile cibernetice de marţi din cele două ţări. 

Totuşi, o firmă securitate cibernetică din Moscova, Group-IB, a spus că pare să fie un atac simultan coordonat care a avut drept ţinte Rusia şi Ucraina.

AGERPRES