În prezent, trei mari agenţii occidentale, Standard & Poor's, Moody's şi Fitch, domină piaţa ratingurilor.

Cu ocazia unei vizite în China, Anton Siluanov a subliniat că noua agenţie de rating va fi concepută pe baza actualelor agenţii de rating. 'Am dori ca ratingurile acestei agenţii să fie apolitice. În prima fază noua agenţie va evalua proiectele de investiţii ruso-chineze în ideea de a atrage mai multe ţări asiatice, iar ulterior, treptat, pe baza progreselor şi reputaţiei credem că va ajunge la un nivel la care opiniile sale vor atrage şi alte ţări', a declarat Siluanov. Oficialul rus nu a oferit detalii cu privire la momentul în care noua agenţie va începe să funcţioneze.

În luna aprilie, la câteva săptămâni după anexarea Crimeei, S&P a retrogradat Rusia la o treaptă peste nivelul 'junk', nerecomandat pentru investiţii. Atunci, oficialii ruşi au criticat ceea ce ei au numit 'o retrogradare motivată politic', o acuzaţie respinsă de S&P.

Crearea unei noi agenţi internaţionale în colaborare cu China are drept obiectiv oferirea unei alternative credibile la cele trei mari agenţii, S&P, Moody's şi Fitch, criticate pentru că nu au anticipat criza financiară mondială care a început în 2007.

După ce a fost criticată de Occident pentru implicarea sa în criza din Ucraina, Rusia a început să-şi îmbunătăţească relaţiile de afaceri cu China şi alte ţări din grupul BRICS, care regrupează Brazilia, Rusia, Indica, China şi Africa de Sud. Luna trecută, grupul rus de stat Gazprom a semnat un acord istoric în valoare de peste 400 de miliarde de dolari pentru a furniza gaze naturale Chinei timp de 30 de ani. Cu ocazia vizitei sale în China, Anton Siluanov a anunţa că va discuta cu oficialii chinezi despre posibilitatea unor taxe preferenţiale pentru companiile chineze care investesc în Rusia, schimburi valutare şi reglementarea schimburilor comerciale în monedele naţionale. Întrebat de jurnalişti despre posibilitatea gestionării în comun a rezervelor de aur şi valută ale celor două ţări, Siluanov a răspuns că acest subiect va fi discutat cu oficialii Băncii centrale a Chinei. AGERPRES