Rusia rupe tăcerea în scandalul Băncii Internaționale de investiții(BII). Ambasada Rusiei spune că România este printre cei mai mari cinci investitori, este representată la nivelul consiliului guvernatorilor de către ministrul finanțelor și a venit recent cu o contribuție suplimentară de 4 milioane de euro, la capitalul băncii.

Reamintim că senatorul liberal Florin Cîțu a afirmat că ministrul Orlando Teodorovici beneficiază de imunitate acordată de BII, motiv pentru care nu plătește taxe în România. Ministrul a negat ulterior această afirmație. Cîțu a mers chiar până la a îl acuza pe Teodorovici de trădare.

Pe de altă parte, după cum a mai arătat Capital, presa străină prezintă BII ca un instrument de influență al Rusiei, prin care încearcă să aibă acces pe pieța Uniunii Europene. Ungaria este cel mai important promotor al activității acestei bănci.

 

Iată postarea integrală făcută pe Facebook de Ambasada Rusiei:

“Banca Internațională de investiții (BII – MIB – IIB) a fost înființată la 10 iulie 1970. Membrii săi sunt guvernele Bulgariei, Vietnamului, Cubei, Mongoliei, Federației Ruse, României, Republicii Cehe, Slovaciei și Ungariei. Sediul central este situat în Moscova.

România a aderat la Acordul de constituire a Băncii Internaționale de investiții la 12 ianuarie 1971 și este reprezentată în prezent la nivelul ministrului finanțelor în Consiliul guvernatorilor al BII, precum și Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Mongolia.

Politica Băncii Internaționale de investiții este transparentă, publică și se formează pe baza deciziilor comune ale reprezentanților țărilor membre, și nu în cadrul unor întâlniri private în spatele ușilor, despre care sar presupune că a lor conținut și însăși evenimentele în sine ar fi ascunse cu atenție de ochii observatorilor terți. După cum se poate observa din comunicatul de presă din 13 iulie 2018, postat pe site-ul oficial al Băncii Internaționale de investiții (https://iib.int/…/romania-increases-its-capital-share-in-iib), decizia de majorare a ponderii României în partea achitată a capitalului social al Băncii Internaționale de Investiții (BIB) de până la 7,04% a fost luată aproximativ la o lună de la cea de-a 109-a ședință a Consiliului Bancii în municipiul Iaroslavl (Rusia), care a avut loc între 4 și 5 iunie 2018.

O contribuție suplimentară de 4 milioane de euro a intrat în contul Băncii la data de 12 iulie 2018. Ca urmare a plății efectuate, cota deținută de România în capitalul social al Băncii Internaționale de Investiții a crescut la 22,45 milioane de euro, ceea ce i-a permis să devină a cincea țară acționară a BII în ceea ce privește volumul investițiilor.

În același timp, portofoliul actual de proiecte al Băncii Internaționale de Investiții în România se ridică la peste 78 de milioane de euro. Investițiile, printre altele, vizează sectoarele de producție și comercializare a produselor agricole, construcția de noi spații pentru centrele comerciale. Conform datelor site-ului BII (https://iib.int/en/projects/implemented), printre proiectele implementate de Bancă în România se numără următoarele:

  • La 13 iulie 2015, Banca Internațională de investiții a semnat un acord de credit cu compania românească Agricover Credit IFN SA. Fondurile de creditare vor fi orientate spre susținerea gospodăriilor fermierilor mici și mijlocii din România. Creditul în valoare de 10 milioane euro a fost acordat pentru o perioadă de 7 ani.
    • La 8 iulie 2016 a fost încheiat un acord de credit cu compania românească Avicola Buzau SA (grupul Aaylex, marca CocoRico) în valoare de 4,3 milioane de euro pe un termen de 5 ani. Fondurile au fost îndreptate pentru achiziționarea de active (ferme crescătorii de păsări și un abator) pentru a crește propria producție de carne de pasăre.
    • La 22 martie 2017 a fost încheiat un acord prin care Banca Internațională de investiții a participat la creditarea societății conerciale românești MEP Retail Investments SRL cu o sumă totală de 1.380 milioane lei (cota de participare a BII este de 75 milioane lei) cu scopul de a finanța tranzacția de achiziționare a companiei românești Profi Rom Food SRL, care activează în domeniul dezvoltării rețelelor comerciale de desfacere a produselor alimentare.
    • La 27 iulie 2017, a fost încheiat un acord de credit participativ, cu companii din grupul românesc „Iulius” în valoare de până la 20 de milioane de euro. Fondurile vor fi direcționate spre acordarea finanțării pe termen lung a construcției centrelor comerciale în România.
    În plus, Banca Internațională de Investiții a emis de mai multe ori obligațiuni la Bursa de Valori București pentru o sumă totală de 711 milioane lei și 60 milioane euro”