Banca centrală a Rusiei a decis astăzi să reducă dobânda de politică monetară pentru a patra oară în acest an, în încercarea de a stimula creşterea economică, transmite Bloomberg. Condus de guvernatorul Elvira Nabiullina, comitetul de politică monetară de la Banca centrală a Rusiei a redus dobânda de bază până la 1%, de la 12,5%, în linie cu aşteptările analiştilor. "Banca Centrală a Rusiei va fi gata să continue să reducă dobânda de bază pe măsură ce creşterea preţurilor continuă să încetinească. Potenţialul unei noi relaxări a politicii monetare va fi limitat de riscurile inflaţioniste în lunile următoare", a informat instituţia într-un comunicat de presă.

Reducerea adoptată luni vine după o diminuare de 200 de puncte de bază în luna ianuarie, una de 100 de puncte de bază în luna martie şi una de 150 de puncte de bază în aprilie. Aceasta după ce în luna decembrie 2014, Banca Rusiei a decis să majoreze dobânda de la 10,5% la 17% pentru a apăra o rublă care înregistra atunci o depreciere accelerată.

În cursul acestui an, rubla rusească s-a apreciat cu 10% în raport cu dolarul, după ce în 2014 a pierdut aproape jumătate din valoare. Însă Banca centrală a Rusiei pare mai îngrijorată de încetinirea economiei, provocată de scăderea preţului petrolului şi sancţiunile internaţionale. După un declin de 1,9% în primele trei luni, Produsul Intern Brut al Rusiei ar urma să se contracte cu aproximativ 4% în al doilea şi al treilea trimestru, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: