"28 de avioane ruseşti de vânătoare şi de atac la sol" sunt desfăşurate pe un teren de aviaţie în provincia Latakia, în vestul Siriei, un fief al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a indicat unul dintre aceşti responsabili sub acoperirea anonimatului.

Un al doilea oficial american a confirmat, de asemenea, cifra de 28 de aparate de luptă, precum şi prezenţa a 20 de elicoptere ruseşti de luptă şi de transport. Acest responsabil a mai indicat că Rusia utilizează drone deasupra Siriei, fără a furniza mai multe detalii.

Potrivit acestor surse, ruşii au desfăşurat în Siria 12 bombardiere SU-24 şi 12 avioane de atac la sol SU-25, precum şi patru avioane de vânătoare. "Ei şi-au creat capacitatea de a bombarda. Unde, când şi în sprijinul cui nu ştim", a rezumat unul dintre responsabilii intervievaţi de AFP.

"Nu se vor mulţumi să rămână pe poziţii să apere aeroportul", a întărit pentru AFP analistul Jeffrey White de la Washington Institute for Near East Policy. Cu aceste avioane, "ruşii pot lovi departe în Siria, chiar în teritoriul controlat de Statul Islamic", a subliniat el.

"Mă aştept la atacuri împotriva grupului Statul Islamic, dar aceasta nu va crea o mare diferenţă pe plan militar", a declarat la rândul său Jeremy Shapiro, analist la Brookings, alt grup de reflexie cu sediul la Washington. Moscova caută un efect politic şi diplomatic mai degrabă decât unul militar, a opinat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin "va utiliza oportunitatea viitoarei Adunări Generale a ONU pentru a propune o largă coaliţie antiteroristă", a presupus Shapiro.

De mai multe săptămâni, Washingtonul este în alertă din cauza întăririi în Siria a prezenţei militare ruseşti, care sprijină regimul de la Damasc.

Miniştrii apărării american şi rus, care nu avuseseră niciodată vreun contact direct de la preluarea atribuţiilor în fruntea Pentagonului de către Ashton Carter în februarie, au discutat vineri despre acest subiect.

Ei au convenit să continue acest dialog, în special pentru a evita orice risc de incident între forţele ruseşti şi avioanele de război ale coaliţiei care luptă împotriva grupului Statul Islamic, condusă de americani.

Aceasta efectuează aproape zilnic bombardamente împotriva jihadiştilor în Siria.

După un tir cu obuze duminică asupra ambasadei sale la Damasc, Moscova a invitat la acţiuni concrete în Siria, acuzând opozanţii preşedintelui Bashar al-Assad că ar fi responsabili de acest atac. SUA au indicat că o intervenţie directă a forţelor ruseşti pentru a susţine regimul sirian riscă "să atragă şi mai mulţi extremişti, să consolideze regimul lui Bashar al-Assad şi să blocheze calea spre o rezolvare a conflictului"'.

Pentagonul a confirmat, luni seară, intrarea în Siria a 70 de rebeli antrenaţi şi echipaţi de SUA pentru a lupta contra grupării jihadiste Statul Islamic, relatează AFP.

La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului – OSDO, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra – a evocat 75 de combatanţi pregătiţi de armata americană.

Generalul Lloyd Austin, şeful Comandamentului militar american în Orientul Mijlociu – Centcom, a recunoscut miercuri în faţa Senatului american că "4 – 5 rebeli sirieni moderaţi pregătiţi de SUA se aflau la acea dată în teren pentru a lupta împotriva forţelor SI.

Programul de pregătire a rebelilor sirieni moderaţi a fost lansat la începutul anului de către Statele Unite, beneficiind de o finanţare de 500 de milioane de dolari. El ar urma să formeze şi să echipeze circa 5.000 de rebeli în primul an. Agerpres