Alexander Novak a declarat că nu vede necesitatea reducerii producţiei de ţiţei de către Rusia şi nu se aşteaptă ca Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol să modifice plafonul de 30 milioane de barili pe zi, la următoarea reuniune programată a avea loc în 4 decembrie.

În ultimele 12 luni, preţul barilului de petrol s-a redus la jumătate, până la 50 de dolari, iar analiştii avertizează că o nouă scădere a acestuia va pune şi mai multă presiune pe bugetul Rusiei, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale.

Joi, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie era în scădere cu 1,6%, la 43,19 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange – Nymex cotaţia barilului de ţiţei light sweet crude WTI se tranzacţiona 39,94 dolari.

Conducta Turkish Stream ar urma să traverseze Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei. Conform acordului preliminar convenit în luna decembrie 2014 între Gazprom şi compania turcă Botas, capacitatea totală a întregului proiect Turkish Stream este estimată la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia.

Lucrările de construcţie la gazoductul Turkish Stream urmau să înceapă în luna iunie a acestui an, însă, deocamdată, guvernele rus şi turc nu au semnat un acord oficial în acest sens. AGERPRES