Su 57 sunt avioane supermoderne de luptă de generația a 5-a. Acestea sunt practic noul proiect al industriei de apărare rusești și au o tehnologie care rivalizează cu cele americane.

“Sistemul aerian multifunctional de generația a cincea, care dispune de echipament inteligent, vizibilitate redusă, capacitatea de a intercepta și distruge ținte terestre în arii extinse. În 2019 a fost lansată producția în serie, fiind semnat un contract pe termen lung cu Ministerul Apărării de livrare a peste 70 de avioane”, se spune în broșura armatei ruse.

Su 57 ar putea intra și pe lista de cumpărături a Turciei în cazul în care SUA nu el va livra otomanilor F-35 după scandalul rachetelor.

Avionul de luptă rusesc de generația a 5-a Su-57 este un aparat de zbor promițător, care reprezintă „o combinație inteligentă de capabilități” și poate deveni „un luptător la îndemână și extrem de căutat”, scrie revista americană The Drive, care analizează performanța tehnică a Su —57.

Su-57 a efectuat primul său zbor pe 29 ianuarie 2010. Producția sa în ediție limitată a fost lansată în 2013 pentru a-și testa armamentul.

Avionul are o viteză maximă de 2.600 km/h și un plafon practic de 20.000 de metri. Su-57 are toate caracteristicile celei de-a cincea generații: este camuflat, hipersonic, versatil, foarte manevrabil și dotat cu echipamente electronice sofisticate. El este capabil să se afle în zbor timp de 5,8 ore.