Rusia face o mutare cheie și își întărește prezența militară în Siria. Baza Hmeimim, folosită de Armata Roșie pentru aterizarea şi decolarea avioanelor de război şi de transport ale forţelor sale aeriene, tocmai ce a primit trei bombardiere strategice TU-22M3, informează Gândul. Acestea sunt printre cele mai temute arme din dotarea aviației ruse, purtătoare de focoase nucleare și nedetectabile de radarele inamice.

Federația Rusă rămâne un jucător important în regiune. Dovadă că are flotă în Mediterana și o ține în două baze din Siria, baza navală Latakia (aici, de pe vremea lui Hafez al Assad) și baza aeriană Hmeimim (pentru ajutorul acordat de Vladimir Putin lui Bashar al Assad).

Într-un comunicat de presă, preluat de Swiss Info, Ministerul rus al Apărării subliniază că Tu-22M3 sunt primele trei avioane din această clasă care au sosit la baza rusă Hmeimim, situată în apropiere de oraşul-port Latakia.

Bombardier Tupolev TU-22M3M (Sursa foto: Wikipedia)

Bombardierele strategice ale Rusiei, mișcare cheie

„Echipajele bombardierelor strategice vor exersa misiuni de zbor în condiţii geografice noi în spaţiul aerian deasupra Mării Mediterane”, a anunţat Ministerul Apărării. Autorităţile ruse au raportat încheierea lucrărilor de restaurare a celei de-a doua piste de aterizare, care au presupus şi instalarea unui nou echipament de iluminat şi sisteme radio. „De asemenea, pista a fost prelungită, ceea ce a permis creşterea capacităţilor aerodromului de a primi şi a deservi avioane de diferite clase”, se mai spune în comunicat.

Datorită acestui lucru, la baza din Hmeimim vor putea ateriza toate tipurile de avioane folosite de Forţele Armate ale Rusiei. După îndeplinirea misiunilor, bombardierele se vor întoarce la bazele lor permanente de pe teritoriul rusesc, dau asigurării generalii lui Putin.

De altfel, într-o analiză realizată recent, se sublinia că exporturile majore de armament în Orientul Mijlociu au crescut substanțial. Rusia vrea cu orice preț să devină cel mai important furnizor de arme.La cini ani după reintrarea sa în Orientul Mijlociu, cu o bază militară în Siria, Rusia revine în forță pe piețele de armament, lăsate libere de SUA. Extinderea vânzărilor de arme ale Rusiei este aducătoare de bani și de influență geopolitică, încercând să conteste hegemonia SUA, a arătat atunci Al Jazeera.

Sursa foto: Dreamstime