Decizie importantă în Siria, cu doar două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale! Liderul sirian Bashar al-Assad a decretat o nouă aministie.

Amnistie generală pentru infracţiuni, delicte şi contravenţii

Această amnistie vine după decizii similare ale preşedintelui sirian din 2014, 2018 şi 2019. Decretul semnat duminică, 2 mai, se aplică deţinuţilor de drept comun, persoanelor condamnate pentru complicitate la terorism şi pentru anumite tipuri de trafic, scrie agenţia AFP.

„Amnistia generală” este însoţită de criterii şi condiţii precise care identifică persoanele care pot beneficia de pe urma ei. Ea este cea de-a patra decizie de acest fel luată de al-Assad de la începerea conflictului din Siria, declanşat în 2011 după reprimarea manifestanţilor prodemocraţie şi soldat până acum cu 388.000 de morţi.

Decretul prezidenţial vine la cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din 26 mai, la care actualul şef al statului este dat deja învingător.

Duminică, preşedinţia siriană a transmis pe reţelele sociale că Bashar al-Assad a promulgat un decret de lege prin care acordă „o amnistie generală pentru infracţiuni, delicte şi contravenţii comise înainte de 2 mai 2021”.

Cine beneficiază de decizia liderului de la Damasc?

Pot fi graţiaţi deţinuţii condamnaţi pentru „delicte”, dar şi minorii condamnaţi în anumite speţe, potrivit textului de lege difuzat de agenţia oficială Sana. Amnistia îi include şi pe unii deţinuţi acuzaţi de crime menţionate într-o lege din 2012 privind terorismul, terminologie folosită de obicei de către autorităţi la adresa rebelilor şi militanţilor antiregim.

Decretul prevede totodată graţierea celor condamnaţi pentru participare la un „complot”, pentru nedenunţarea unui act „terorist” sau pentru „apologia terorismului”. În schimb, autorii unor acte „teroriste” soldate cu un deces nu beneficiază de această amnistie.

Printre beneficiarii amnistiei se numără deţinuţii condamnaţi pentru contrabandă, pentru neplata taxelor vamale sau pentru trafic de droguri, dar ultimii doar în anumite condiţii, îndeosebi plata unei amenzi. Mai beneficiază de graţiere dezertorii din armată care se predau justiţiei după adoptarea decretului – în maximum trei luni dacă locuiesc în Siria şi în maximum şase luni dacă trăiesc în străinătate.

Şi autorii răpirilor de persoane vor fi graţiaţi, dacă îşi eliberează victimele în maximum 10 zile. Condamnaţii care suferă de o boală incurabilă şi care au nevoie de un însoţitor permanent sau au peste 70 de ani pot fi eliberaţi.

Sursa foto: Dreamstime