Această decizie a fost luată „ţinându-se cont de caracterul deosebit de ostil al regimului premierului (canadian) Justin Trudeau” şi ca răspuns la acţiuni vizând „să insulte nu numai poporul multinaţional şi multiconfesional al Rusiei, ci şi credincioşi ortodocşi din lumea întreagă”, a explicat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Canada a adoptat în ultimele luni o serie de sancţiuni împotriva Moscovei din cauza conflictului ucrainean, care l-au vizat în special pe patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Persoanele incluse pe lista cu sancţiuni a Rusiei s-au remarcat prin „activităţi răuvoitoare în lupta împotriva ‘lumii ruse’ şi a valorilor tradiţionale ruseşti”, se afirmă în comunicatul diplomaţiei ruse.

Mai multe oficialități din Canada au fost incluse pe „lista neagră” de către Rusia

Pe această listă figurează în special purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe canadian, Adrien Blanchard, preotul catolic şi redactor-şef al revistei Convivum, Raymond J. de Souza, comandantul serviciului de informaţii al forţelor armate canadiene, Michael Charles Wright, precum şi mai mulţi consilieri ai vicepremierului canadian Chrystia Freeland şi un militant LGBT, Brent Hawkes.

Rusia a declanşat la 24 februarie o ofensivă militară în Ucraina. Acest asalt a provocat sancţiuni occidentale fără precedent împotriva Moscovei, care a ripostat prin măsuri similare.

Sancțiuni din partea Canadei pentru Rusia în contextul invaziei în Ucraina

La începutul lunii iunie, Canada a luat o decizie similară. Guvernul canadian a sancționat 21 de apropiați ai președintelui Vladimir Putin şi patru instituţii financiare şi bănci din Rusia, într-un val de sancţiuni ca represalii pentru invadarea Ucrainei, informează AFP.

„Vizăm bănci şi oligarhi din anturajul regimului Putin, precum şi pe cea pe care aş numi-o partenera sa”, a declarat presei, la Ottawa, ministrul canadian de externe Mélanie Joly.

Printre persoanele vizate de aceste noi sancţiuni se numără Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică care, potrivit presei şi opoziţiei din Rusia, are o relaţie cu preşedintele Vladimir Putin, pe care acesta a negat-o în 2008.

Potrivit unui articol recent apărut în Wall Street Journal, care citează oficiali americani, Alina Kabaeva este descrisă de un raport confidenţial al serviciilor secrete americane drept o beneficiară a averii lui Vladimir Putin.

Alina Kabaeva este „preşedintele consiliului de administraţie al Grupului Naţional Media (NMG), un holding ce deţine acţiuni importante în aproape toate instituţiile mass-media federale majore din Rusia care difuzează propaganda guvernamentală rusă”, potrivit Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).