Conform comunicatului Rosselkhoznadzor, interdicţia, care a intrat în vigoare din 20 februarie, vine după ce autorităţile au descoperit că brânza produsă de firma Ostrowia Sp.z.o.o. nu îndeplineşte cerinţele legale privind acest produs.

În decembrie, preşedintele Rospotrebnadzor, Anna Popova, a anunţat că autorităţile ruse au sechestrat peste 1.000 de tone de produse alimentare şi băuturi occidentale introduse în mod fraudulos în ţară în perioada care a trecut de la începutul lunii august şi până în prezent, după intrarea în aplicare a embargoului impus de Moscova pentru produsele occidentale.

'Din păcate, găsim în continuare pe rafturile magazinelor produse importate ilegal. Recent, la o serie de magazine din regiunea Moscovei, am descoperit brânză olandeză, cârnaţi din Estonia şi şuncă din Spania', a declarat Anna Popova.

Aceasta a precizat că, până acum, au fost confiscate peste 500 de tone de carne de pasăre din SUA şi peste 300 de tone de carne din Europa. De asemenea, aproape 50 de tone de băuturi răcoritoare şi îngheţată provenite din străinătate au fost interceptate de Rospotrebnadzor, alături de aproximativ 100 de tone de fructe din Polonia.

La începutul lunii august, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările ce au impus sancţiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Lista includea produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.

După introducerea acestui embargou, importurile ruseşti de anumite produse alimentare au înregistrat scăderi dramatice: 89% la brânză, 70% la peşte şi 47% în cazul cărnii de porc, din cauză că Rusia nu a reuşit să găsească înlocuitori la produsele importate din Europa.

Zilele trecute, economistul Pavel Medvedev a avertizat că aproximativ 40 de milioane de ruşi riscă să nu-şi mai poată permite anumite produse alimentare, în condiţiile în care preţurile la alimente au crescut cu peste 10%.AGERPRES