“Mare parte din aceste importuri vor fi contra cash și vom folosii banii pentru a cumpăra materii prime din Rusia”, a spus Zanganeh reporterilor aflați la bordul unui avion din Viena, după ce a participat la o întâlnire a Organizației Statelor Exportatoare de Petrol.

Exporturile de petrol iraniene au scăzut cu 50% de când sancțiunile internaționale împotriva țării au fost întărite, în 2011, în contextul unei dispute privind programul nuclear al țării. Companiile care tranzacționeayă cu Iranul nu au voie să facă afaceri cu operatori din Statele Unite și Europa. Puteri mondiale precum Rusia și SUA plănuiesc să finalizeze discuțiile cu Iranul până la finele lunii iunie pentru a pune capăt unui impas care a durat un deceniu în privința programului atomic al țării.

Zanganeh a declarat că a discutat cu ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, în capitala Austriei, pe 3 iunie. Rusia are de gând să cumpere “mult sub 500.000 de barili pe zi”, plătind cash, bani pe care Iranul îi va folosi pentru a cumpăra mărfuri rusești, inclusiv oțel, cereale și produse petroliere intermediare. Kazakhstan  și Belarus vor putea să achiziționeze petrol iranian pentru pentru Rusia, ca parte a înțelegerii, deoarece sunt parte a Uniunii vamale eurasiatice, a mai spus Zanganeh.


Te-ar putea interesa și: