Rusia se pregăteşte de război!

Imaginile din satelit indică un posibil nou test cu “Cernobîlul zburător”

Cele mai recente imagini din satelit indică faptul că Rusia ar pregăti un nou test cu Skyfall, noua sa rachetă de croazieră cu propulsie nucleară. Supranumită şi “Cernobîlul zburător”, SSC-X-9 Skyfall, aşa cum este numită de forţele NATO, respectiv Burevestnik de către ruşi, este o armă controversată concepută pentru a învinge sistemele de apărare ale Statelor Unite, transmite CNN.

Sursa foto: CNN/Capella Space

Imaginile realizate de Capella Space, o societate comercială pentru imagini din satelit, au fost realizate pe data de 16 august.

Acestea reprezintă “puternice indicii că Rusia se pregătea să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară” de pe o platformă cunoscută situată în apropierea Cercului Polar, spun experţii Institutului de studii internaţionale Middlebury al Centrului pentru cercetări de neproliferare.

Raza de acţiune a acestei rachete ruseşti ar putea fi nelimitată!

“Utilizarea unui reactor nuclear ar conferi, în principiu, rachetei de croazieră o raza de acţiune nelimitată, ceea ce i-ar permite să depăşească radarele şi interceptorii sistemului de apărare antirachetă american”, afirmă Jeffrey Lewis, unul dintre experţi.

O sursă apropiată dosarului afirmă că responsabilii americani au cunoştinţă că Rusia ar putea pregăti un alt test cu această rachetă, ca parte a programului de armament avansat. Totuşi, CIA a refuzat să comenteze informaţia, în timp ce Pentagonul şi Ministerul rus al Apărării n-au răspuns imediat la o solicitare a CNN de a o comenta.

Totuşi, racheta rusească şi testele ce trebuie efectuate implică şi alte riscuri. Există “întrebări substanţiale cu privire la faptul dacă sistemul poate fi pus să funcţioneze cu succes, fără a mai vorbi despre ameninţarea pe care testarea acestui sistem o poate aduce mediului şi sănătăţii umane”, mai spune Jeffrey Lewis.

Rusia şi-a modernizat armele nucleare strategice şi sistemele lor de transportare pentru a contracara SUA şi NATO şi pentru a-şi afirma pretenţia de a fi o putere militară majoră, provocând temeri cu privire la o nouă cursă a înarmărilor nucleare, în timp ce SUA intenţionează, de asemenea, să îşi modernizeze arsenalul nuclear.

Sursa foto: Dreamstime