Rusia trimite un semnal de îngrijorare pentru România. La mijloc este regiunea Mării Neagre și ceea ce petrece în această zonă. Țara condusă de Vladimir Putin susține că NATO și-a intensificat activitatea în România. Scopul, cred rușii, este transformarea Mării Negre într-o arenă de confruntare.

Un avertisment în acest sens a fost transmis de ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grușko. Oficialul rus a susținut că Moscova observă o intensificare a activității NATO în România și Bulgaria cu scopul transformării Mării Negre într-o arenă de confruntare. În replică, NATO a arătat că a trebuit să-și consolideze prezența în regiunea pontică din cauza agresivității Rusiei în această zonă.

„Acum au ocupat regiunea Mării Negre. Observăm o creștere a activității pe teritoriul Bulgariei și României. Au transformat deja Marea Baltică într-o zonă de rivalitate militară. Sunt pe cale să transforme Marea Neagră într-o arenă de confruntare militară”, a declarat oficialul, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia-24, citat de agenția de știri Tass. În opinia ministrului rus, Moscova este conștientă de faptul că NATO amplasează arme în apropierea frontierelor Rusiei.

Semnalul categoric transmis de Vladimir Putin

La o reuniune a Clubului Valdai, președintele rus Vladimir Putin, a reiterat acuzațiile Moscovei potrivit cărora sistemul de apărare antibalistică Aegis Ashore de la Deveselu poate fi echipat în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive.

„În Polonia și România s-au instalate sisteme antirachetă cu lansatoare Aegis Ashore, care pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk. Iar acest lucru se poate face foarte ușor, cu un singur click, trebuie doar schimbat softul. Acest lucru nu va fi observat de nimeni”, a afirmat liderul de la Kremlin.

NATO a indicat însă că sistemele antirachetă din România și Polonia au rolul de a contracara amenințări balistice venite dinspre țări precum Iranul. Trebuie subliniat că miniștrii Apărării din țările NATO au aprobat joi un plan confidențial de implementare a „Conceptului pentru descurajare şi apărare în zona euro-atlantică”, care prevede pregătirea de măsuri pentru contracararea unui atac simultan din partea Rusiei în regiunile pontică și baltică.