Dezastru financiar pentru Rusia! Elveția a înghețat active rusești în valoare de aproape 9 miliarde de dolari

Dezastru financiar pentru Rusia! Guvernul de la Berna a înghețat active rusești în valoare de 7,7 miliarde de franci elvețieni (circa 8,81 miliarde de dolari).

Decizia sa este o sancțiune împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, relatează agenția de presă Reuters.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice, care supervizează sancțiunile impuse împotriva Rusiei, a informat deja că această sumă poate fi modificată treptat. În prezent, este dificil de oferit o cifră precisă din cauza faptului că lista cetățenilor ruși sancționați se schimbă periodic. O cifră precisă ar putea apărea abia la sfârșitul trimestrul doi din 2024.

Momentan, nu se știe activelor căror cetățeni ruși au fost înghețate.

Vă reamintim că activele înghețate sunt doar o mică parte din averea totală pe care cetățenii ruși o au în Elveția. Potrivit estimărilor realizate de Asociația Bancherilor Elvețieni, Elveția deține active rusești în valoare de 150 de miliarde de franci.

Activele rusești înghețate ar putea fi folosite pentru reconstrucția infrastructurii din Ucraina

Recent, președintele Elveției, Alain Berset, a promis mai mult sprijin financiar pentru Ucraina. În plus, el a discutat personal cu oficialii ucraineni despre utilizarea activelor rusești înghețate pentru reconstrucția infrastructurii din Ucraina.

„În discuţiile cu preşedintele Volodimir Zelenski, preşedintele Berset a subliniat că Elveţia este solidară cu Ucraina pe termen lung, chiar şi în perioade de crize multiple şi concomitente”, a anunțat atunci Guvernul de la Berna.

Cei doi au discutat și despre curăţarea minelor, negocieri de pace şi utilizarea activelor rusești înghețate pentru reconstrucția infrastructurii din Ucraina.

Alain Berset a promis atunci că va oferi ajutor suplimentar Ucrainei, oferindu-i zece ambulanţe şi şase maşini de pompieri pentru a le înlocui pe cele deteriorate.

Alain Berset
Alain Berset (SURSA FOTO: Wikipedia)

Totuși, Preşedintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin, a avertizat recent că va confisca activele care aparțin statelor membre UE pe care Guvernul de la Moscova le consideră neprietenoase.

Kremlinul va lua această măsură, dacă UE va folosi activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa Ucraina.

După ce a început războiul din Ucraina, Rusia a devenit obiectul mai multor sancţiuni occidentale, statele membre UE cu cele din G7 i-au blocat accesul la circa 300 de miliarde de dolari americani din rezervele sale, măsură calificată drept „furt” de Guvernul de la Moscova.