Rusia este atacată chiar de marile rețele de socializare. Compania Meta a anunțat că nu va mai rula reclame și va interzice presei ruse să mai facă bani prin intermediul Facebook, oriunde în lume.

„De asemenea continuăm să aplicăm etichete pe media de stat a Rusiei”, a scris, pe Twitter, șeful politicii de securitate din cadrul Meta. Sursa citată subliniază faptul că schimbările au fost deja aplicate iar în acest weekend vor continua.

„Aceste schimbări au început deja să fie aplicate și vor continua în weekend”, adaugă sursa citată. Șeful politicii de securitate a mai adăugat că măsurile sunt valabile oriunde în lume.

„Acum interzicem presei de stat din Rusia să ruleze reclame sau să profite pe platforma noastră oriunde în lume”, a spus acesta.

Aceeași reacție vine și din partea Twitter, care a anunțat că a oprit publicitatea în Rusia şi Ucraina, în contextul invaziei ruse asupra ţării vecine, transmite DPA.

Potrivit unei informări transmise de reprezentanții companiei de social media, aceștia și-au dorit să se asigure că reclamele nu vor afecta circulaţia informaţiilor publice importante cu privire la siguranţa oamenilor.

Sancțiuni pe bandă rulantă pentru Rusia

La rândul său, Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a decis blocarea conținutului de pe site-urile www.sputnik.md și www.gagauznews.md. Sursa citată preciza că cele două publicații promovau doar informații care incită la ură și război, în condițiile stării de urgență din țară.

Mai exact, sursa citată precizează că cele două site-uri promovau știri false, drept urmare au fost închise printr-un ordin ce conţine indicații cu caracter obligatoriu.

De menționat este faptul că sputnik.md intra și în România, prin intermediul Republicii Moldova, acolo unde are o stație radio și ține un site de știri cu o audiență ridicată. Publicația promova știri și informații anti-Occident, lăuda politica lui Vladimir Putin, iar, în țara noastră susținea persoanje ca Diana Șoșoacă și liderii AUR.

Anunțul din Moldova vine după ce țara a intrat în stare de urgență, având în vedere situația actuală. Președintele Maia Sandu a lansat mai multe apeluri pentru ca oamenii să se informeze din surse sigure.

Acesta este și motivul principal pentru care site-urile care răspândesc informații false au fost blocate. Președintele Moldovei susține că deși trebuie respectat dreptul oamenilor de a-și alege sursele de informare, corectitudinea informațiilor este mai presus.

Republica Moldova ia măsuri drastice

”Pe de o parte, trebuie să respectăm dreptul oamenilor de a alege sursele de informare, pe de altă parte, trebuie să avem grijă de corectitudinea acestor surse de informare. În contextul stării de urgenţă, Comisia Situaţii Excepţionale va oferi prerogative suplimentare Consiliului Audiovizualului, aşa încât anumite acţiuni să fie întreprinse repede.

Astăzi, cadrul legal obişnuit presupune un termen mai mare de avertizare, sancţionare a celor care transmit mesaje de ură, incitare la război. Acum, datorită acestor prerogative, sperăm CA să intervină rapid şi să oprească aceste surse”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Totodată, aceasta a mai adăugat că pe lângă războiul din Ucraina există și un război informațional, declanșat din cauza știrlor false și a discursurilor care incită la ură.

”Noi spunem lucrurilor pe nume, este o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Şi am condamnat în temenii cei mai fermi această agresiune. Dincolo de războiul din Ucraina, noi avem un război informaţional. Din cauza propagandei, a ştirilor false, a discursului de ură, societatea stă pe baricade şi asta este extrem de periculos. Apelul meu este să fim vigilenţi unde ne informăm şi ce informaţii împărtăşim mai departe . Iar instituţiile media să fie foarte responsabile şi să nu transmită ştiri false”, a adăugat liderul de la Chișinău.