În ultimele trei săptămâni, Moody's Investors Service Inc. şi Fitch Ratings Ltd. au anunţat că vor înceta să mai acorde ratinguri companiilor ruseşti pentru că nu acceptă ca sucursalele lor din Moscova să fie reglementare de Guvernul rus. Pe măsură ce agenţiile străine de rating îşi reduc operaţiunile, firma rusească, denumită Analytical Credit Rating Agency – ACRA, este pe cale să umple golul lăsat liber şi să îşi publice propriile evaluări în a doua jumătate a acestui an.

Tensiunile dintre oficialii ruşi şi marile agenţii de rating au început în 2015, când Standard & Poor's şi Moody's au decis să scoată Rusia din categoria ţărilor care beneficiază de un rating recomandat pentru investiţii – investment grade – din cauza scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei. În replică, Ministerul rus de Finanţe şi Banca centrală a Rusiei au decis să înfiinţeze âo nouă agenţie de rating rusească "rezistentă la riscurile geopolitice".

ACRA a depus cererea pentru a obţine licenţa necesară pentru a opera în Rusia în data de 29 februarie. Consiliul său de Administraţie este condus de un american, Karl Johansson, care a lucrat timp de două decenii la firma de audit EY – fosta Ernst & Young, în timp ce fostul număr doi de la banca rusească Gazprombank, Ekaterina Trofimova, a preluat atribuţiile de director executiv. Un număr de 27 de acţionari, printre care se regăsesc şi Sberbank, Raiffeisenbank şi Severstal PAO, vor controla fiecare 3,7% din capitalul autorizat de trei miliarde ruble – 44 milioane dolari.

ACRA nu va avea o agendă politică iar cei 23 de analişti ai săi "cunosc foarte bine industriile ruseşti", a declarat Karl Johansson într-un interviu.

Cu toate acestea, investitorii din afara Moscovei vor considera noua agenţie drept o încercare a Rusiei de a răspunde occidentalilor, a declarat Paul McNamara, manager de fond la GAM UK. "Orice agenţie rusească de rating va fi considerată ca fiind în buzunarul Kremlinului. Este un răspuns standard la o retrogradare. Nimănui de pe piaţă nu îi pasă", a apreciat Paul McNamara.

Proiectul unei agenţii de rating, susţinut de Banca centrală a Rusiei, reprezintă doar una dintre încercările acestei economii emergente de a reduce dominaţia exercitată de cele trei mari agenţii: Standard & Poor's, Moody's şi Fitch. În plus, ţările din grupul BRICS discută şi ele despre înfiinţarea unei agenţii de rating, iar Rusia şi China intenţionau ca în 2015 să lanseze noua Universal Credit Rating Group – UCRG, însă deocamdată discuţiile s-au blocat din cauza unor motive politice. AGERPRES