Moscova intenţionează să prelungească embargoul impus produselor alimentare din Uniunea Europeană şi să-l extindă prin includerea ciocolatei şi a florilor, după ce UE a decis recent să prelungească cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei, a declarat marţi preşedintele Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselkhoznadzor), Aleksey Alekseenko, într-un interviu acordat publicaţiei Gazeta.ru. "Multe alte ţări sunt dispuse să ne livreze flori şi în acest caz industria noastră de profil va putea să-şi revină uşor dacă va fi un embargou. De asemenea, există de mult timp solicitări privind importul direct de flori din America Latină în schimbul celor din Olanda", a declarat Alekseenko.

În calitate de punct nodal de transport, Olanda exportă cantităţi mari de flori şi produse din flori din Europa şi America Latină în Rusia. Potrivit datelor administraţiei vamale, în 2014 Rusia a importat 14.700 de tone de bulbi, rădăcini şi alte produse din flori în valoare de 38 de milioane de dolari. La acestea se adaugă importul altor 26.500 de tone de alte plante, copaci şi arbuşti în valoare de 58,3 milioane de dolari. Livrările de flori proaspete au fost şi mai mari, Rusia importând anul trecut 30.700 de tone în valoare de 225,4 milioane de dolari.

De asemenea, producătorii ruşi au cerut o interzicere a importurilor de ciocolată din Europa. Potrivit lui Alekseenko, producătorii ruşi vor să preia segmentul de piaţă controlat de ciocolata de calitate provenită din ţări europene precum Belgia, Franţa şi Germania. Potrivit datelor statistice, în 2014, Franţa a exportat 5.600 tone de ciocolată în valoare de 37,5 milioane de dolari în timp ce Belgia a exportat produse de ciocolată în valoare de 47,3 milioane de dolari.

Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au decis luni prelungirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei până la sfârşitul lunii ianuarie 2016. În replică, premierul rus, Dmitri Medvedev, i-a cerut vicepremierului Sergey Prikhodko să pregătească o solicitare către preşedintele Vladimir Putin în vederea prelungirii măsurilor restrictive introduse în contrapartidă de Rusia în luna august 2014. Înaintea instituirii embargoului, circa 6.000 de companii europene exportau în Rusia produse agroalimentare, acestea fiind înlocuite în prezent de societăţi din Asia, Africa şi America Latină, dar şi din ţări europene care nu sunt membre ale UE, cum este Serbia.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: