Rusia acuză SUA că epuizează armamentul partenerilor din întreaga lume pentru a ajuta armata Ucrainei

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a acuzat marți, 15 august 2023, Statele Unite ale Americii că, sub pretextul oferirii de asistenţă militară armatei Ucrainei, „epuizează armamentul partenerilor din întreaga lume”, limitându-le astfel suveranitatea în materie de securitate.

„Un exemplu este Europa, unde politica apărării este subordonată complet intereselor Washingtonului”, a zis el în cadrul conferinţei pentru Securitate Internaţională de la Moscova, relatează agenţia italiană de presă Adnkronos.

Cu puțin timp înainte, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat „aventurile geopolitice neocoloniale” ale Occidentului, pledând pentru un sistem mondial multipolar, în care naţiunile să îşi protejeze interesele. La conferința respectivă participă aproximativ 800 de oficiali militari din 76 de naţiuni diferite, inclusiv ministrul Apărării din China, Li Shangfu.

Rusia susţine ferm că au crescut ameninţările Occidentului la adresa ei

Vă amintim că, miercurea trecută, Serghei Șoigu a avertizat că „în direcţiile strategice de vest şi nord-vest, ameninţările la adresa securităţii militare a Rusiei au crescut exponenţial”, iar „disponibilitatea Occidentului de a trimite o cantitate considerabilă de resurse disponibile în Ucraina pentru a întoarce în favoarea lor situaţia de pe câmpul de luptă, generează riscuri serioase de escaladare a conflictului.”

„Occidentul duce un război prin procură împotriva Rusiei, oferind un sprijin fără precedent regimului marionetă de la Kiev. Din februarie anul trecut, Ucraina a primit sute de tancuri, peste 4.000 de vehicule blindate, peste 100.000 de piese de artilerie şi zeci de lansatoare multiple sau sisteme de apărare antiaeriană. Ajutorul militar occidental acordat Kievului ar fi depăşit 160 de miliarde de dolari.

SUA cer aliaţilor lor furnizarea de arme din ce în ce mai letale şi cu rază de acţiune mai lungă, cum ar fi rachete britanice Storm Shadow. În acest context şi din cauza deficitului de muniţie cu care se confruntă Kievul, Washingtonul a comis o nouă crimă de război prin includerea în pachetul de ajutor militar pentru Ucraina a bombelor cu dispersie, interzise de o convenţie internaţională”, a declarat el în cadrul unei reuniuni, unde a fost prezentat raportul privind consolidarea grupărilor militare naționale la frontierele de vest ale Rusiei, relatează agenția de presă EFE.