Rusia continuă să rămână unul dintre liderii sectoarelor de cooperare tehnică şi militară şi al exporturilor de arme, livrând echipamente militare în peste 30 de ţări, a apreciat oficialul. Rusia este al doilea exportator de armament din lume după SUA.

Anul trecut, companiile ruseşti de apărare au furnizat armament şi echipamente militare în 32 de ţări. În 2013, Rusia a câştigat din exportul armelor 15,74 miliarde de dolari iar anul trecut s-a menţinut acest nivel, a precizat Rogozin. Acesta a adăugat că 96,7% din comenzile de stat au fost îndeplinite anul trecut. 'Desigur, este ideal să înregistrăm un procent de 100% dar trebuie să facem modificări ale comenzilor militare în timpul anului şi acesta este un proces complicat', a explicat vicepremierul rus.

În decembrie, Guvernul rus a promis şase miliarde de ruble (110 milioane de dolari) pentru a-i ajuta pe exportatorii de armament să-şi ramburseze creditele luate de la băncile ruseşti, un nou semn al sprijinului statului pentru companiile afectate de criza financiară din Rusia.

Recent, Guvernul de la Moscova a promis subvenţii pentru exportatorii ruşi de armament, urmând ca acestea să acopere o parte din dobânzile la creditele luate de la băncile interne. Potrivit Executivului rus, acest sprijin se va ridica la 2,9 miliarde ruble în 2015 şi la 2,94 miliarde de ruble în 2016. În comunicatul oficial nu sunt precizaţi exportatorii beneficiari ai sprijinului de stat, însă cel mai mare exportator rus de armament este grupul de stat Rosoboronexport.AGERPRES