Rusia a prezidat Consiliul de Securitate al ONU în februarie 2022, când a anunțat începutul invaziei sale în Ucraina. 14 luni mai târziu, preia din nou președinția organului executiv al Naţiunilor Unite timp de o lună, conform regulamentului.

Consiliul de Securitate al ONU este unul dintre cele şase organe ale organizaţiei şi singurul împuternicit să ia decizii care obligă statele membre să-i respecte deciziile. Principala sa responsabilitate este „menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, în numele căreia poate lua decizii şi sancţiuni.

Președinția acestuia este asigurată de fiecare dintre membrii săi, permanenți și nepermanenți, pe rând, timp de o lună de zile. Conform ordinii alfabetice engleze care se aplică, a venit rândul Rusiei să preia conducerea Consiliului, după Mozambic și înaintea Elveției.

Ucraina și SUA, nemulțumite de președinția Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU

Ucraina nu a ezitat însă să își arate nemulțumirea în legătură cu acest lucru.

„Preşedinţia Rusiei a Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia şi-a uzurpat mandatul; duce un război colonial; preşedintele său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpirea copiilor”, a postat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, pe Twitter.

„De la 1 aprilie, ei duc nivelul de absurd la un nou nivel”, a adăugat Serghei Olegovici Kisliţa, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, citat de The Guardian.

„Consiliul de Securitate, aşa cum este proiectat, este imobilizat şi incapabil să abordeze problemele responsabilităţii sale principale, adică prevenirea conflictelor şi apoi gestionarea conflictelor”, a adăugat acesta.

Deși Ucraina nu face parte din Consiliul de Securitate, este chemată în mod regulat să vorbească despre problemele legate de războiul condus de Rusia. Ambasadorul ţării la ONU a transmis că Ucraina va rămâne departe de organismul de securitate în această lună, cu excepţia apariţiei unei „chestiuni de interes critic de securitate naţională”.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU, este, la rândul său, de părere că Rusia „nu ar trebui să fie „membru permanent al Consiliului de Securitate” din cauza a ceea ce face în Ucraina. Potrivit ei, această Cartă nu permite modificarea statutului său. Astfel, aceasta se așteaptă ca ca Rusia să se comporte „profesionist” în preşedinţie, exprimând în acelaşi timp îndoieli.

„De asemenea, ne aşteptăm ca ei să caute şi oportunităţi de a-şi avansa campania de dezinformare împotriva Ucrainei, a Statelor Unite şi a tuturor aliaţilor noştri”, a spus Linda Thomas-Greenfield. „Cu fiecare ocazie, ne vom exprima îngrijorările cu privire la acţiunile Rusiei”.

Agenda Rusiei la președinția Consiliului de Securitate al ONU

Vineri, 31 martie, Kremlinul a indicat că Rusia intenţionează să îşi exercite toate drepturile în cadrul Consiliului de Securitate. Cea mai mare parte a agendei din aprilie este dedicată briefing-urilor şi rapoartelor despre misiunile ONU de menţinere a păcii din întreaga lume, potrivit diplomaţilor intervievaţi de The Guardian.

Rusia a planificat organizarea a trei sesiuni. Prima va avea loc pe 10 aprilie şi se va concentra pe „riscurile care decurg din încălcarea acordurilor care reglementează exportul de arme şi echipamente militare”. Se așteaptă ca discuțiile să vizeze livrările de arme din mai multe ţări către Ucraina. Acesta prevede apoi două dezbateri despre „multilateralismul efectiv” şi despre situaţia din Orientul Mijlociu.