Racheta de tip Proton-M a fost lansată de pe cosmodromul de la Baikonur din Kazahstan, la 01.42, ora Moscovei (21.42 GMT joi), dar din cauza unei 'situaţii de urgenţă' racheta nu a mai putut ajunge pe orbită, a precizat agenţia spaţială rusă Roscosmos.

Mass-media din Rusia au relatat că problema a apărut în faza a treia a lansării, după 9 minute de zbor şi la o înălţime de 150 de km. Părţi ale satelitului au căzut în Oceanul Pacific sau s-au împrăştiat deasupra Siberiei şi Extremului Orient rus. Nu au fost raportate victime sau alte pagube.

Satelitul care urma să fie plasat pe orbită, Express-AM4R, este cel mai avansat satelit de telecomunicaţii folosit de Rusia, proiectat să furnizeze acces la internet locuitorilor din zone îndepărtate ale statului rus, mai relatează presa rusă.

Pagubele materiale ale pierderii satelitului nu sunt cunoscute deocamdată.

Acesta este primul mare accident de acest gen care implică o rachetă de tip Proton-M din iulie anul trecut, când trei sateliţi de navigaţie în valoare totală de 200 milioane dolari au fost pierduţi din cauza unor probleme tehnice.

Accidentul a dus la încordarea relaţiilor între Kazahstan şi Rusia, care sunt parteneri apropiaţi din punct de vedere politic şi economic. Kazahstanul a impus o suspendare temporară a tuturor lansărilor de pe teritoriul său care implică rachete de tip Proton-M.

Postul de televiziune Rusia-24 a precizat că toate lansările au fost suspendate de pe teritoriul Kazahstanului după lansarea eşuată de vineri a satelitului rus de comunicaţii Express-AM4R.AGERPRES