Atacurile cibernetice sunt utilizate tot mai intens de Federația Rusă ca instrument de presiune și destabilizare. Într-o reacție oficială, NATO și Uniunea Europeană au condamnat ferm acțiunile recente atribuite serviciilor de informații militare rusești, printre care se numără și operațiuni desfășurate împotriva României. Reprezentanții celor două structuri internaționale afirmă că astfel de activități reprezintă o încălcare gravă a normelor internaționale și au promis contramăsuri la momentul oportun.

Atacurile cibernetice ale Rusiei, intensificate în Europa

Atacurile cibernetice reprezintă o amenințare majoră pentru securitatea membrilor NATO și UE. Într-o declarație oficială emisă vineri de Consiliul Nord-Atlantic, sunt denunțate în mod public acțiunile rău intenționate ale Federației Ruse, care au vizat mai multe state aliate.

Țări precum România, Estonia, Franța, Regatul Unit și Statele Unite au fost ținte ale unor operațiuni informatice atribuite serviciului de informații militare GRU.

Reprezentanții NATO precizează că activitățile cibernetice atribuite GRU au afectat infrastructura critică, instituțiile guvernamentale și alte organizații esențiale. În același timp, România este menționată printre țările în care aceste acțiuni au avut un impact negativ semnificativ.

„Facem apel la Rusia să înceteze activitățile sale cibernetice și hibride destabilizatoare. Aceste activități demonstrează ignorarea de către Rusia a cadrului Națiunilor Unite pentru un comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic, pe care Rusia pretinde că îl respectă”, au transmis aliații.

Autorii acestor atacuri, cunoscuți sub numele de APT28, au fost anterior identificați și în campanii desfășurate în Germania și Cehia.

NATO și UE promit acțiuni ferme împotriva agresiunilor hibride

Atacurile cibernetice sunt doar o parte din campania hibridă desfășurată de Federația Rusă împotriva aliaților occidentali.

NATO a anunțat că va utiliza întregul arsenal de capabilități pentru a răspunde acestor provocări. Alianța transmite că orice reacție va respecta dreptul internațional și va fi coordonată împreună cu partenerii globali, inclusiv cu Uniunea Europeană.

„Reamintim că, în 2024, Germania și Republica Cehă au atribuit individual activități APT 28, care este sponsorizată de GRU. De asemenea, observăm cu îngrijorare că același actor amenințător a vizat alte entități guvernamentale naționale, operatori de infrastructură critică și alte entități din cadrul Alianței, inclusiv din România.

Aceste atribuiri și vizarea continuă a infrastructurii noastre critice, cu impacturile dăunătoare cauzate în mai multe sectoare, ilustrează măsura în care amenințările cibernetice și cele hibride mai ample au devenit instrumente importante în campania continuă a Rusiei de destabilizare a aliaților NATO și în războiul de agresiune brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în declarația NATO.

Oficialii NATO subliniază că scopul acestor operațiuni este destabilizarea internă a statelor membre și afectarea sprijinului acordat Ucrainei.

Sursă: Dreamstime

„Acțiunile Rusiei nu vor descuraja sprijinul aliaților acordat Ucrainei, inclusiv asistența cibernetică prin intermediul Mecanismului Tallinn și al coaliției pentru capacități IT. Vom continua să folosim lecțiile învățate din războiul împotriva Ucrainei pentru a contracara activitatea cibernetică rău intenționată a Rusiei.

Suntem hotărâți să folosim întreaga gamă de capabilități pentru a descuraja, a apăra și a contracara întregul spectru de amenințări cibernetice. Vom răspunde la acestea la momentul și în modul pe care le vom alege, în conformitate cu dreptul internațional și în coordonare cu partenerii noștri internaționali, inclusiv UE”, au transmis aliații.

În mod similar, UE atrage atenția asupra unui comportament sistematic și periculos venit din partea Kremlinului. Reprezentanții europeni evidențiază faptul că aceste campanii au crescut în intensitate odată cu începutul războiului din Ucraina.

Conform declarațiilor Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Kaja Kallas, campaniile hibride desfășurate de Rusia nu se rezumă doar la spațiul digital. Acestea includ și sabotaje, atacuri asupra infrastructurii critice, agresiuni fizice, manipularea informațiilor și alte acțiuni ascunse sau de natură coercitivă.

„În ultimii ani, am observat un model deliberat și sistematic de comportament rău intenționat atribuit Rusiei, inclusiv serviciului său de informații militare, Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU). Rusia a dus campanii hibride împotriva UE și a statelor sale membre timp de ani de zile, activitățile rău intenționate escaladând de la începutul războiului de agresiune împotriva Ucrainei și fiind foarte probabil să persiste în viitorul previzibil.

Anul trecut, UE a atribuit atacurile cibernetice care vizau instituțiile democratice din Germania și Cehia actorului controlat de Rusia, APT28. În 2025, Franța a atribuit GRU atacuri cibernetice care vizau procesul electoral, mass-media și alte entități critice publice și private. Acest lucru ilustrează în mod clar continuitatea atacurilor și reprezintă o ignorare flagrantă a dreptului internațional și a cadrului Națiunilor Unite privind comportamentul responsabil al statelor în spațiul cibernetic”, se arată într-un comunicat de presă.

România, țintă directă a operațiunilor GRU

Atacurile cibernetice coordonate de GRU au vizat explicit și România, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe.

Autoritățile române confirmă faptul că infrastructura și procesul electoral au fost afectate de acțiuni rău intenționate atribuite Rusiei. Aceste operațiuni au fost încadrate în categoria campaniilor hibride cu scop destabilizator.

Ministerul precizează că România se aliniază poziției exprimate de NATO și UE privind condamnarea acestor atacuri.

„Atacurile cibernetice malițioase ale Rusiei au vizat mai mulți aliați, inclusiv România. Vom continua să colaborăm cu toți aliații și partenerii pentru a contracara aceste acțiuni”, a transmis și MAE român.

Totodată, este reiterat angajamentul ferm al țării de a contribui la eforturile comune de combatere a acestor amenințări. Reprezentanții MAE afirmă că România va continua să colaboreze activ în toate structurile relevante pentru prevenirea și contracararea unor astfel de situații.

„România condamnă aceste activități cibernetice ostile și împărtășește evaluarea NATO și a UE privind faptul că acestea demonstrează ignorarea, de către Federația Rusă, a cadrului normativ privind comportamentul statal responsabil în spațiul cibernetic, așa cum a fost definit la nivelul ONU. Facem apel la respectarea de către Federația Rusă a obligațiilor sale internaționale.

România este solidară cu ceilalți Aliați, membri UE și cu partenerii afectați de aceste activități cibernetice ostile și va continua să se implice activ în intensificarea eforturilor de la nivel Aliat, european și internațional pentru a preveni, descuraja și răspunde la astfel de acțiuni destabilizatoare”, se mai menționează în comunicatul MAE.

Uniunea Europeană denunță sabotajul digital orchestrat de Rusia

Atacurile cibernetice lansate de Rusia sunt doar o componentă a unui plan mai amplu de sabotaj, conform Înaltului Reprezentant al UE.

„Recent, România a atribuit Rusiei un atac hibrid sofisticat care a avut un impact semnificativ asupra procesului său electoral. De asemenea, Germania a atribuit recent Rusiei activitățile de manipulare a informațiilor ale platformei media „RED”. Aceasta vine în urma unor sancțiuni anterioare ale UE care vizează aceeași entitate. Aceste acțiuni din partea Rusiei demonstrează un comportament deliberat și inacceptabil”, spune Kaja Kallas.

Acesta susține că acțiunile GRU nu se limitează la domeniul digital, ci includ și sabotaje fizice, manipulări informaționale și atacuri asupra infrastructurii. În cazul României, este amintit un incident recent ce a afectat procesul electoral, atribuit Rusiei de autoritățile locale.

Reprezentanții europeni adaugă că au fost deja impuse sancțiuni împotriva mai multor unități GRU și persoane implicate în aceste operațiuni.

De asemenea, UE afirmă că nu va fi intimidată de astfel de acțiuni și își menține sprijinul deplin pentru Ucraina și Republica Moldova. Solidaritatea cu Regatul Unit, Germania, Cehia și alte țări afectate este reafirmată în contextul acestor incidente.

„Astăzi, UE este pe deplin solidară cu Regatul Unit, acesta anunțând noi măsuri restrictive ca răspuns la operațiunile conduse de GRU și continuă să denunțe amenințarea concretă pe care Rusia o reprezintă la adresa securității Regatului Unit și a partenerilor săi, inclusiv a UE. UE a adoptat deja măsuri restrictive împotriva a trei unități GRU (29155, 26165 și 74455) și a mai multor persoane legate de GRU.

UE reafirmă că un astfel de comportament rău intenționat nu va submina sprijinul nostru ferm și continuu pentru Ucraina. UE rămâne hotărâtă să expună și să contracareze activitățile hibride ale Rusiei care vizează UE și statele sale membre și, alături de partenerii internaționali, să sprijine vecinătatea sa imediată, în special Ucraina și Republica Moldova”, transmite Înaltul Reprezentant al UE.

MAE: România își întărește colaborarea cu aliații în fața riscurilor hibride

Atacurile cibernetice asupra României au generat o reacție promptă din partea Ministerului de Externe. Instituția precizează că aceste acțiuni sunt parte a unei strategii hibride mai ample desfășurate de Federația Rusă.

Scopul principal al acestor campanii este subminarea stabilității democratice și slăbirea sprijinului oferit Ucrainei.

MAE consideră că Rusia ignoră deliberat cadrul internațional stabilit pentru comportamentul responsabil în spațiul digital.

România rămâne solidară cu toți partenerii europeni și NATO afectați de aceste operațiuni. De asemenea, țara noastră va contribui la consolidarea eforturilor comune de protejare a securității informatice și politice a Alianței.