Caracteristica lor principală este capacitatea de a nu putea fi detectate decât foarte greu de către inamic, explică Viaceslav Halitov, directorul adjunct pentru echipamente speciale al companiei Uralvagonzavod.

Potrivit acestuia, un tanc de acest tip beneficiază de o protecţie puternică de patru nivele, dintre care primul este asigurat de tehnologia GALS, care îl face greu detectabil pe câmpul de luptă.

"Avem informaţii despre un proiect comun de tancuri între Germania şi Franţa. În esenţă, noi am făcut un astfel de salt calitativ înainte prin crearea platformei "Armata", încât i-am devansat cu 8-10 ani pe occidentali", a afirmat directorul general adjunct menţionat. În timp ce Vestul, potrivit acestuia, încearcă să creeze ceva similar modelului rusesc "Armata", Rusia va progresa şi mai mult în acest răstimp.

Cel mai nou tanc T-14 din modelul "Armata" – de fapt nu un blindat obişnuit, ci o platformă de şenile modulară – a fost prezentat în premieră în timpul paradei militare de anul trecut de la 9 mai, când Rusia marchează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste.

Unele state şi-au exprimat deja dorinţa de a achiziţiona acest tip de blindat, dar Moscova a declarat că nu va vinde "Armata" până când nu-şi va echipa complet propria armată cu astfel de blindate. Acestea reprezintă un sistem de luptă cu performanţe şi caracteristici net superioare faţă de generaţia actuală de tancuri, susţin experţii, citaţi de presa rusă. AGERPRES