„Amendamentul va permite Turciei să exporte tomate de la 1 noiembrie, în cantităţile aprobate de Ministerul Agriculturii, conform garanţiilor autorităţilor din Turcia şi a supervizării Autorităţii Federale Sanitar-Veterinare din Rusia (Rosselkhoznadzor)", se arată într-un comunicat al Guvernului rus. 

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a afirmat săptămâna trecută că va fi permis importul a 50.000 de tone de tomate din Turcia începând din decembrie. 

Vineri, Arkady Dvorkovich, adjunctul premierului, a declarat pentru agenţia TASS că Moscova se aşteaptă ca Ankara să-şi deschidă curând piaţa pentru producătorii ruşi de carne. 

Producţia de carne, brânză şi legume a Rusiei a crescut, după ce, în anul 2014, a interzis importurile de alimente din Occident. După ce aviaţia turcă a doborât un avion rusesc de vânătoare, în decembrie 2015, Moscova a extins embargoul pentru a include şi tomatele din Turcia, pentru care Rusia era cea mai mare piaţă de export. 

Potrivit analiştilor, o componentă cheie a planurilor Rusiei de a deveni auto-suficientă în producţia de tomate până în 2020 sunt proiectele de sere construite cu sprijinul statului. Deşi Rusia importă anual aproximativ 500.000 de tone din cele 3,4 milioane tone de tomate pe care le consumă anual, iernile renumit de aspre au limitat până acum capacitatea ţării de a majora producţia, susţine firma de consultanţă IKAR.