Retragerea trupelor ruse din oraşul Herson şi din nordul regiunii ucrainene omonime a început deja, a declarat joi Ministerul Apărării rus.

”Se execută manevra de transferare a unităţilor trupelor ruse către poziţii amenajate pe malul stâng al fluviului Nipru în strictă consonanţă cu planul aprobat”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, în buletinul zilnic de război, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Rusia se retrage din regiunea Herson

Comandatul forţelor ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a anunţat miercuri că manevra privind transferarea trupelor pe malul stâng al Niprului se va executa ”într-un interval scurt de timp”.

”După evaluarea situaţiei create, propunem transferarea apărării pe malul stâng al fluviului Nipru. Îmi dau seama că aceasta nu este o decizie uşoară”, i-a transmis Surovikin ministrului apărării rus, Serghei Şoigu.

Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. El a susţinut totodată că pentru trupele ruse din zonă există ameninţarea unui atac ucrainean cu rachete asupra barajului Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului.

”Apare o nouă ameninţare pentru populaţia civilă şi izolarea totală a forţelor noastre pe malul drept al Niprului”, a explicat generalul, care a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului.

”Sunt de acord cu concluziile şi propunerile dumneavoastră. Începeţi retragerea soldaţilor şi luaţi toate măsurile pentru a transfera trupele peste râu!”, a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin.

Kievul privește cu neîncredere retragerea

Totuşi, în Ucraina, vestea despre retragerea rusă din Herson a fost primită cu neîncredere.

”Duşmanul nu ne face daruri, nu face ‘gesturi de bunăvoinţă”’, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în obişnuita sa intervenţie nocturnă. Şeful statului ucrainean a adăugat că, din acest motiv, forţele ucrainene trebuie să acţioneze ”cu mare atenţie, fără emoţii şi fără riscuri inutile”.

Pe de altă parte, Zelenski a avertizat ”încă o dată” autorităţile de la Moscova că ”orice încercare” de a arunca în aer barajul hidroelectric de la Nova Kahovka, de a inunda teritoriul şi de a lăsa fără apă centrala nucleară Zaporojie ”ar însemna că (Rusia) declară război întregii lumi”.