Rusia a câștigat peste 90 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în intervalul 24 februarie – 3 iunie

Așadar, raportul realizat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) arată că Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei.

Trebuie menționat că cifrele au apărut în contextul în care Ucraina le cere occidentalilor să întrerupă orice legătură comercială cu Rusia pentru a nu mai alimenta Kremlinul. Amintim că UE a decis recent un embargo gradual asupra importurilor sale de petrol. Gazul rusesc, de care este foarte dependentă, nu este în prezent vizat.

UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili, aproximativ 57 de miliarde de euro, în intervalul 24 februarie – 3 iunie. Cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde) şi Italia (7,8 miliarde), arată raportul realizat de CREA și creat de afp.com

Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea ţiţeiului (46 miliarde), urmată de gaz transportat prin gazoducte (24 miliarde), apoi produsele petroliere, gazul natural lichefiat (GNL) şi în final cărbunele.

Suma colosală cheltuită de Rusia în plin război

În altă ordine de idei, Rusia a cheltuit 17 milioane de dolari (13 milioane de lire sterline) pentru steaguri și steme naționale. Demersul este menit pentru ca toate aceste achiziții să fie prezentate în ceremonii patriotice săptămânale în școlile rurale din întreaga țară.

Acțiunea demarată de Guvernul rus face parte dintr-un impuls patriotic care coincide cu invazia Ucrainei, relatează The Moscow Times. Din septembrie, în fiecare luni dimineață, școlile vor arbora steagul și vor interpreta imnul național menit să stimuleze „conștiința civică”, a spus ministrul Educației, Serghei Kravtsov.

Sursa citată a precizat că ceremoniile seamănă cu „Jurământul de credință” recitat în școlile din SUA.

Ministerul Educației intenționează deja să introducă lecții de istorie obligatorii începând cu vârsta de șapte ani, dar numai acolo unde rușii sunt prezentați ca băieții buni.

Unii jurnaliști au observat că banii sunt cheltuiți, în ciuda faptului că peste 5.000 de școli rusești nu au instalații sanitare interioare, conform sursei menționate.