Decretul, publicat pe pagina oficială a guvernului de la Moscova, include lista de produse agricole pe care Rusia nu le va mai importa din Turcia începând cu data de 1 ianuarie 2016. Pe listă se găsesc fructe şi legume precum tomatele, ceapa, strugurii şi merele, precum şi produse din carne de pui. În schimb, pe listă nu se regăsesc lămâile şi nucile, produse pe care Rusia le importă masiv din Turcia. 

De asemenea, Rusia a interzis zborurile charter din Turcia, începând cu data de 1 decembrie 2015, cu excepţia zborurilor care îi aduc acasă pe cetăţenii ruşi aflaţi în prezent în vacanţă în Turcia. 

Potrivit datelor oficiale, anul trecut Rusia a importat din Turcia produse agricole şi alimentare în valoare de 1,7 miliarde de dolari, în timp ce exporturile ruseşti de produse agricole şi alimentare spre Turcia au crescut cu 30% până la 2,4 miliarde de dolari. 

Marţea trecută, avioane F16 ale Forţelor aeriene turce au doborât un avion militar rus Su-24 în zona frontierei dintre Turcia şi Siria. Ankara susţine că aparatul a intrat de mai multe ori în spaţiul aerian turc înainte de a fi lovit. În schimb, Rusia susţine că avionul era în spaţiul aerian sirian, iar preşedintele rus, Vladimir Putin a calificat gestul drept o "lovitură de cuţit în spate". 

Sursa: Agerpres