Moneda Rusiei este în pericol să treacă de 60 de ruble pentru un dolar, un nou minim care este de natură să declanșeze un şi mai mare eforturt al Băncii Centrale de a ţine rubla pe linia de plutire şi de a asigura stabilitatea financiară a ţării.

Luni dimineaţa, randamentele obligațiunilor internaţionale în dolari ale Rusiei au urcat încă 14 puncte de bază, la 6,75%. Aceasta cotaţie este mai mare decât costurile echivalente ale îndatorării în Rwanda, scrie Financial Times.

Banca Centrală a Rusiei a crescut rata dobânzilor cu 1% până la 10,5% săptămână trecută intr-un efort de a incetini ritmul de scădere a rublei. Cu toate acestea, moneda a continuat scăderea prețul petrolului WTI Crude, care ajunge sub 60 dolari pe baril, în scădere de la 107 dolari pe baril în luna iunie.

În timp ce Rusia are rezerve de aproximativ 416 miliarde dolari în rezerve și datoria publică egală cu doar 9,2% din PIB, preocupările s-au concentrat pe sectorul corporativ al Rusiei. O serie de oameni de afaceri ruși au imprumutat masiv în dolari în ultimii ani, iar rambursarea acestor credite ar putea deveni rapid o perspectivă mult mai scumpă.

O stire de săptămâna trecută anunţă că societatea petrolieră de stat Rosneft, care se confruntă cu un împrumut de 6.88 miliarde dolari rambursabil la 21 decembrie, a vândut 625 miliarde ruble, reprezentând  10,8 miliarde dolari la termen de 6- și 10 ani notele pe piața locală la randamente mai mici decât cele de pe echivalentul titlurilor de valoare guvernamentale rusești.

Bloomberg a raportat că vânzarea datoriei a fost o refinanțare back-door a societății de către Banca Centrală rusă, iar obligațiunile Rosneft tranzacționate la bursă ar fi elligible pentru a fi utilizate ca garanție într-o licitaţie fără precedent de 700 de miliarde de ruble, care are loc luni. Măsura a fost neobișnuit de rapidă, potrivit analiștilor și indică problemele cu care se confruntă chiar unele dintre cele mai mari companii ale Rusiei.