Aceasta a precizat, în context, că România are nevoie de independenţă şi securitate energetică, de crearea premisele unei dezvoltări economice durabile şi de crearea de locuri de muncă, dând asigurări că vor fi respectate cele mai înalte standarde de mediu. Rovana Plumb a spus, totodată, că punctele de vedere diferite sunt fireşti când este vorba despre subiecte de importanţă majoră.
‘Este firesc să fie mai multe puncte de vedere atunci când este vorba despre un subiect cum este cel investiţional, în ceea ce ce priveşte energia, fiindcă vorbim de independenţa şi securitatea energetică, ce sunt legate de acest tip de resursă. Urmează ca punctele de vedere care au fost prezentate de cetăţeni să primească un răspuns. Se va ţine cont de aceste opinii când se va desfăşura CSAT-ul privind gazele de şist. Suntem, totuşi, prima ţară din UE, fapt pentru care am fost felicitaţi la Bruxelles, care inclusiv pentru explorare am solicitat evaluare de impact de mediu, care presupune şi aceste dezbateri publice colo unde se va face explorare. Acum nu discutăm decât despre acord de mediu pentru explorare şi nu pentru exploatare. Reţin din dezbaterile publice că în proporţie de 99,99 la sută poziţiile exprimate au fost cele legate de exploatare şi nu de explorare. Explorarea foloseşte tehnologii convenţionale, folosite de peste 100 de ani în ţara noastră, nu există niciun fel de risc pentru mediu şi pentru cetăţeni. Nu există niciun fel de studiu că există vreun prejudiciu adus cetăţenilor din acest punct de vedere’, a spus Rovana Plumb.
Ministrul Mediului a declarat că a urmărit cu multă atenţie modul în care s-au derulat dezbaterile publice din cele trei comunităţi locale vasluiene Găgeşti, Pungeşti şi Băceşti, unde Chevron a primit licenţă de explorare a gazelor de şist.
‘După cinci ani ar urma exploatarea, iar procedurile în ceea ce priveşte respectarea standardelor de mediu sunt diferite faţă de cele pentru explorare. Nu putem vorbi despre exploatare atât timp cât nu ştim dacă avem sau nu acest tip de resursă în judeţul Vaslui’, a subliniat ministrul.
După ce şi-a amânat săptămâna trecută o vizită de lucru la Vaslui, Rovana Plumb a fost întrebată dacă acest lucru s-a întâmplat din cauză că i-ar fi fost frică de protestatarii anti-Chevron. Ministrul Mediului a spus că nu îi este frică de nimeni în ţara sa. Rovana Plumb a fost prezentă, marţi, la Vaslui unde a semnat, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene din Vaslui, contractul de finanţare pentru proiectul ‘Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare şi a staţiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huşi, Negreşti, în judeţul Vaslui’, proiect cu o valoare totală de aproximativ 104 milioane euro.
Sursa: Agerpres