Într-un articol recent publicat de Project Syndicate, Nouriel Roubini, unul dintre puţini economişti care a previzionat criza financiară globală, descrie noile riscuri cu care se pot confrunta investitorii la nivel global.

Primul risc de pe lista lui Roubini este încetinirea bruscă a economiei chineze. Reechilibrarea economiei din investiţii fixe către consumul intern are loc prea lent, din cauza stimulentelor pompate de Guvern în economie. În acelaşi timp, stimulentele vor duce către active neperformante şi către mai multe datorii.

Al doilea risc pe care îl menţionează economistul este reprezentat de greşeli de strategie făcute de Rezerva Federală a SUA. În timp ce se îndreaptă spre o relaxare monetară, Rezerva Federală a creat o  volatilitate în piaţă prin incertitudinele în ceea ce priveşte calendarul şi viteza de schimbare a strategiei.

Pe de altă parte, Rezerva Federală a Americii ar putea ieşi din programul de stimulare prea târziu, astfel ducând la un boom. “Într-adevăr, politicile monetare neconvenţionale din SUA şi din alte economii dezvoltate au condus deja la o masivă relansare a preţurilor activelor, care în ceva timp ar putea provoca bule în domeniul imobiliar, în piaţa creditării sau în pieţele de capital”,  a afirmat Roubini.

Un alt risc ar fi escaladarea crizei în pieţele emergente. În timp ce se confruntă cu turbulenţe externe, precum scăderea preţurilor la materii prime şi greşelile de strategie ale Rezervei Federale din SUA, aceste ţări se confruntă şi cu probleme interne, care împiedică creşterile economice.

Un pericol major vine şi din Ucraina, unde există un risc serios ca din conflictul cu Rusia să se ajungă la al doilea Război Rece. „Consecinţele economice ale unei astfel de situaţii ar avea impact asupra aprovizionării cu energie şi asupra fluxurilor de investiţii. Dar o influenţă puternică şi negativă ar avea asupra vieţilor oamenilor. ”, a subliniat Roubini.

În acelaşi timp, şi situaţia din Asia ar putea pune probleme. Dezacordurile teritoriale atât maritime, cât şi terestre dintre China şi Japonia ar putea duce la un conflict militar, care ar avea un impact puternic asupra sistemului economic şi financiar din Asia.

Chiar dacă investitorii sunt optimişti cu privire la aceste riscuri, asta nu înseamnă că ele nu există, a mai spus Roubini. "Cum a fost şi în cazul crizei financiare globale, investitorii par incapabili să estimeze riscurile reale. Numai timpul ne va spune dacă nonşalanţa lor actuală va duce la un alt eşec pentru activele lor, iar atunci vor fi nevoiţi să se pregătească pentru situaţii extreme”, a mai scris economistul.